Batman V Superman: Dawn of Justice (2016)

Na het zien van Batman V Superman: Dawn of Justice is me één ding heel duidelijk geworden. Regisseur Zack Snyder heeft een pleurishekel aan superhelden in het algemeen en aan Superman in het bijzonder. Hoe valt het anders te verklaren dat de twee iconen uit de titel zch als volslagen klootzakken gedragen?

Ik ga geen moeite verspillen aan een poging het warrige script uit te leggen, aangezien ik er amper zelf wijs uit kon worden. Bruce Wayne heeft een hekel aan Superman, Superman heeft een hekel aan Batman en whizzkid Lex Luthor heeft een hekel aan iedereen, dus creëert hij met het lijk van generaal Zod (de boef uit Man of Steel, voor wie het vergeten was) een hulkachtig megamonster. En dan duikt er plotseling nog een Wonder Woman op die ook achter Lex Luthor aanzit. Comicgigant DC heeft er namelijk voor gekozen om de omgekeerde Marvel-methode toe te passen. Dus niet eerst zorgvuldig een scala aan superhelden introduceren om die samen te laten komen in de groepsfilms. Nee, BVS: DoJ is het beginpunt waaruit alle spinoffs gelanceerd moeten worden. Dat werkt dus niet.

Naast Wonder Woman worden ook Aquaman, The Flash en Cyborg geïntroduceerd op de meest knullige manier die je kunt verzinnen. Namelijk door miniscule filmpjes die Bruce Wayne uit Luthors database heeft gehackt. Inclusief kekke bijpassende icoontjes die Luthor voor het overzicht even ontworpen heeft. Handig hoor.

Er deugt maar weinig aan BVS. Karakters handelen zonder duidelijke motivatie, er zitten coole shots in die nutteloos zijn, omdat ze niets betekenen en Jesse Eisenberg is zo bizar slecht als Lex Luthor dat hij met terugwerkende kracht zijn hele acteercarrière tot toevalstreffer degradeert.

Toch ga ik positief eindigen, de casting van Ben Affleck baarde aanvankelijk zorgen, maar hij is best goed als de verbitterde Bruce Wayne die steeds dubieuzere werkwijzen in zijn strijd tegen de criminelen hanteert. Samen met Jeremy Irons als Alfred zorgt hij voor de weinige lichtpuntjes in de sombere brij van misantropie die Snyder ons voorschotelt. Affleck heeft de nobele/ondankbare taak gekregen om de volgende solo Batfilm te regisseren en dat zie ik wel als iets positiefs, ik vind hem als regisseur eigenlijk beter dan als acteur.


"Jesse Eisenberg is zo bizar slecht als Lex Luthor dat hij met terugwerkende kracht zijn hele acteercarrière tot toevalstreffer degradeert."