The Big Short (2016)

Als een slecht gebouwde Jenga-toren sodemieterde de Amerikaanse huizenmarkt in 2007 in elkaar. De crisis die volgde is zelfs nu nog te voelen. Maar niet iedereen werd er financieel slechter van. The Big Short vertelt de verhalen van een paar mazzelaars/gokkers die van de crisis wisten te profiteren.

Een van de eersten die merkte dat er iets niet klopte met de zogenaamde CDO’s (als pakket gebundelde hypotheken die amper wat waard zijn maar wel een AAA-status kregen) was de licht autistische, maar briljante metalhead Dr. Michael Burry (Christian Bale). Terwijl iedereen nog heilig geloofde in de solide status van de hypotheekmarkt ging hij er juist dwars tegenin. Zijn actie blijft niet onopgemerkt en de aalgladde handelaar Jared Vennett (Ryan Gosling) begint ook mee te speculeren. Het balletje begint zo aardig te rollen en in Vennets kielzog proberen ook hedgefonds manager Mark Baum (Steve Carell) en de twee gretige jonge investeerders Charlie en Jamie een graantje mee te pikken van de stupiditeit en arrogantie van de grote banken.

The Big Short is een film zonder helden, zelfs de idealistische ex-bankier Ben Rickert (Brad Pitt) die Charlie en Jamie helpt met hun onderneming, gaat ondanks zijn bedenkingen overstag voor de verlokkingen van het grote geld. En Mark Baum ziet dan wel vol walging aan hoe er steeds meer dubieuze financiele producten gecreeerd worden die de stabiliteit van de huizenmarkt steeds verder doen wankelen, maar doet hij er iets aan om de crisis tegen te gaan? Nope.

Daarom is het des te knap dat regisseur Adam McKay het voor elkaar krijgt dat je als kijker toch partij voor deze opportunisten kiest. Ze zijn dan misschien hypocriet, maar ze hebben tenminste nog íets van een geweten. Een sleutelscène die dit illustreert is die waarin Ben Rickert zijn jonge partners terechtwijst wanneer ze iets te uitbundig hun overwinning vieren: er gaan in deze aankomnde crisis heel veel mensen hun baan, hun geld of hun huis kwijtraken.

Ik heb na het zien van The Big Short niet echt het idee dat ik nu helemaal snap hoe de huizenmarkt in elkaar zit, maar zelfs als er maar een klein gedeelte waar van is, is dat al genoeg om er kwaad van te worden. En dat blijkt ook wel uit het feit dat bijna alle betrokkenen – op Michael Burry na – niet met hun echte naam in de film wilden. Uit schaamte wellicht?


"Ze zijn dan misschien hypocriet, maar ze hebben tenminste nog íets van een geweten."