Deadpool (2016)

Hardnekkig is hij wel die Ryan Reynolds. De eerste keer dat hij Deadpool mocht vertolken in de abominabele eerste Wolverine film, ging dat niet bepaald van een leien dakje. Hij gaf echter niet op, en maakte samen met regisseur Tim Miller een pitchfilmpje dat op het internet terechtkwam en zo succesvol bleek dat de studio de portemonnee trok en de twee groen licht gaf. De rest is historie.

Zelfs in het uitgebreide scala aan Marvel-karakters is Deadpool een opvallend figuur. De eigengereide ex-militair Wade Wilson is eigenlijk zo gek als een deur, praat in zichzelf en heeft een nogal puberaal gevoel voor humor. En dat is nog voordat hij zich als onaantastbare mutant heeft ontpopt na een aan marteling grenzende behandeling voor zijn terminaal uitgezaaide kanker. Hij overleeft de behandeling, maar ziet eruit alsof hij te lang onder een tosti-ijzer gelegen heeft. Hij schaamt zich zo dat hij zich dood houdt voor de liefde van zijn leven, de prostituee met een hart van goud – ja, ja ze bestaan – Vanessa. De persoon die hij verantwoordelijk houdt voor zijn mismaakte uiterlijk is de letterlijk gevoelloze dokter Francis ‘Ajax’ Freeman (Ed Skrein – de voorloper van Michiel Huisman in Game of Thrones) die echter lastig vast te pinnen is. In zijn jacht naar een glad huidje krijgt Wade hulp van X-Man Colossus en diens jonge ‘stagiaire’ Negasonic Teenage Warhead.

Deadpool is op een unieke film, het is de eerste superheldenfilm met een zogenaamde R-rating. Er wordt dus flink gevloekt, er zit wat seks en naakt in (vooral Ryan Reynolds, voor de liefhebbers) en het bloederige geweld is zwaar over the top. Dat bleek een schot in de roos want de film is een wereldwijd succes. Daarnaast merk je aan alles dat de makers veel liefde voor het karakter hebben, Reynolds heeft zichtbaar plezier en regisseur Miller brengt het bloedvergieten kleurrijk en fantasievol in beeld. De humor moet wel je cup of tea zijn, want de oneliners, het doorbreken van de fourth wall en de piemelgrappen zijn niet van de lucht. Ik vond het wél leuk dus.


"Hij overleeft de behandeling, maar ziet eruit alsof hij te lang onder een tosti-ijzer gelegen heeft"