Star Wars: The Force Awakens (2015)

Regisseur JJ Abrams heeft ongetwijfeld een paar pittige targets meegekregen van Disney toen hij de sleutels van de Star Wars speeltuin kreeg: Spoel de vieze nasmaak van de prequels weg en maak de oude fans blij. Introduceer nieuwe jonge karakters die nog een paar decennia meekunnen, en oh ja, niet vergeten: Haal absurd veel geld binnen.

Het lijkt erop dat hij met The Force Awakens glansrijk geslaagd is. De acteurs uit de originele trilogie zijn onder het stof vandaan/uit de botox-kliniek/uit hun privé-jet gehaald om hun oude rol weer te vervullen, dus de nostalgiegevoelens worden keihard getriggerd. Carrie Fisher en Mark Hamill hebben (nog) niet echt veel te doen, maar Harrison Fords Han Solo heeft een grotere rol dan ik verwacht had. En zelfs als bejaarde is hij samen met iedereens favoriete Wookie Chewbacca nog steeds erg leuk om in actie te zien. De oudjes doen het nog best dus.

Het verhaal van TFA laat qua originaliteit wel behoorlijk te wensen over – de film is op sommige vlakken haast een remake van A new Hope – maar dat gemis wordt goed gemaakt door de nieuwe karakters. Abrams staat bekend om zijn goede gevoel voor casting en ook hier heeft hij weer een fijne collectie nog wat minder bekende acteurs en actrices bij elkaar gezocht. Ik zet ze even netjes op een rijtje.

Dameron Poe, gespeeld door Oscar Isaac (Ex Machina, Inside Llewynn Davis), de beste piloot van Het Verzet, heeft een bijzonder positieve kijk op het leven en een gezonde Fuck You houding.
Rey, gespeeld door Daisy Ridley, een op de zandplaneet Jakku gedumpte wees die erg Force-gevoelig is en prima voor zichzelf op kan komen. Mysterieus verleden.
Finn, gespeeld door John Boyega (Attack the Block), een gedeserteerde stormtrooper met het hart op de juiste plaats maar die soms niet al te snugger is. Heeft de neiging Rey te willen redden wanneer dat allesbehalve nodig is.
BB-8, robot, bal, supercute.
Kylo Ren, gespeeld door Adam Driver (Girls), hoge pief in The First Order, naar de dark side geswitchte labiele ex-Jedi met een Darth Vader fetisj.

Het plot van TFA is dus niet zo best, de knipogen naar de eerste trilogie zijn soms tenenkrommend, en de karakterontwikkeling is nogal abrupt, maar het gekke is, die minpunten boeiden me amper. Deze nieuwe batch helden en boeven zijn zó leuk, dat ik met een licht hysterisch Whoehoe Fuck Yeah gevoel de bios uitkwam, iets wat ik dit jaar zelden beleefd heb. Oké bij Mad Max Fury Road misschien… Maar toch.

Iedereen die The Force Awakens wilde zien, heeft hem inmiddels waarschijnlijk al gezien, dus aanraden is een beetje overbodig, maar dat ik als Star Wars nerd blij ben met Episode VII, is wel duidelijk.


"Abrams staat bekend om zijn goede gevoel voor casting en ook hier heeft hij weer een fijne collectie nog wat minder bekende acteurs en actrices bij elkaar gezocht."