Mission Impossible: Rogue Nation (2015)

Het grote voordeel van het zijn van Tom Cruise is dat je gewoon lekker zelf kunt bepalen wat je wilt spelen. Vinden mensen je te klein om James Bond te spelen? Geen probleem, dan stamp je met Mission Impossible gewoon je eigen spionnenfranchise uit de grond.

Mission Impossible: Rogue Nation gaat als een malle van start; de argeloze kijker krijgt meteen de qua marketing goed uitgespeelde scène, waarin Cruise aan de deur van een opstijgend vliegtuig hangt voor de kiezen. Je weet natuurlijk wel dat hij goed ingesnoerd aan het vliegtuig hangt, maar die blik in zijn ogen van ‘als ik nu loslaat gaat dat niet tof zijn’ is echt. Dat kun je op zo’n moment niet acteren. En je kunt Cruise een rare kwast vinden, hij doet het als vijftigplusser toch maar mooi. Respect.

Het verhaal van Rogue Nation zit ook goed in elkaar. De Impossible Mission Force ligt zwaar onder vuur. CIA directeur Hunley (Alec Baldwin) is de peperdure perikelen van Hunt en zijn buddies meer dan zat en heft het IMF op. Maar dat is niet het enige gevaar. Het onder leiding van de superenge Solomon Lane (Sean Harris) staande Syndicaat heeft het ook gemunt op het geplaagde IMF. Wanneer Hunt gevangen wordt genomen door het Syndicaat weet hij te ontsnappen door toedoen van de mysterieuze Ilsa Faust (Rebecca Ferguson), naar haar beweegredenen kan hij slechts gissen. Wie is ze en waarom helpt ze hem? Hunt is door Hunley als persona non grata bestempeld en moet noodgedwongen verdwijnen, om zo zijn klopjacht op de man achter het Syndicaat voort te kunnen zetten. Hij hoeft dat gelukkig niet alleen te doen, zijn IMF-maatjes Benji (Simon Pegg), Luther (Ving Rhames) en Brandt (Jeremy Renner) helpen hem in het geniep.

Als er niet al een kleine lowbudget film genaam Mad Max: Fury Road geweest was, dan zou Rogue Nation met afstand de meest spectaculaire film van 2015 geweest zijn. De vliegtuigstunt aan het begin is namelijk maar een voorproefje. Die arme Ethan krijgt een hoop geweld en gedoe te verduren. De film is niet alleen qua actie geslaagd, maar is ook opvallend grappig, de grotere rol voor Simon Pegg heeft daar natuurlijk mee te maken, maar ook Cruise zelf en Jeremy Renner hebben zo hun momenten. De hele Mission Impossible reeks begint zowaar een beetje een Fast & Furious-achtige vibe te ontwikkelen waarbij de onderlinge vriendschappen van de karakters steeds meer centraal komt te staan.
Het schortte in de serie wel altijd enigszins aan memorabele vrouwelijke karakters, met de introductie van Ilsa Faust behoort dit nu tot het verleden. Ze is sterker, slimmer en jonger dan Hunt, en heeft een behoorlijk complexe achtergrond, dus ze fungeert niet alleen als eyecandy.
Na Jack Reacher en Edge of Tomorrow is dit alweer de derde samenwerking tussen Cruise en regisseur Christopher McQuarrie, en gezien de kwaliteit van Rogue Nation hoop ik dat het niet de laatste is. Tom Cruise veroudert door zijn zwarte Scientology magie op een heel andere manier dan normale mensen, dus hij kan vast nog wel even doorgaan met het maken van Mission Impossibles. Mijn zegen heeft ie.


"Tom Cruise veroudert door zijn zwarte Scientology magie op een heel andere manier dan normale mensen, dus hij kan vast nog wel even doorgaan met het maken van Mission Impossibles"