Refused – Freedom (2015)

Hoe volg je een plaat op die zijn tijd zó ver vooruit was dat hij achteraf als classic gezien wordt? De Zweedse hardcore pioniers Refused wisten het ook niet en de band ging dan ook al een paar jaar na het uitbrengen van The Shape of Punk to Come uit elkaar. Zeventien jaar en een succesvolle reünietour later wagen ze een dappere poging met Freedom.

Op het eerste gehoor valt Freedom – hoe kan het ook anders – enorm tegen. De nummers klinken eerder als een voortzetting van zanger Dennis Lyxzéns andere band The International Noise Conspiracy dan de tegendraadse hardcore van Refused zelf. Er zitten wel toffe hooks en breakdowns in, maar die lijken weer rechtstreeks gejat uit hun eigen nummers. En toch… Na een paar draaibeurten komt de plaat wat meer tot leven en zitten er best goede nummers verborgen op Freedom, ze klinken alleen niet echt meer als de Refused uit 1998, maar is dat na zoveel jaar eigenlijk niet logisch? De fans zullen vast teleurgesteld zijn, en eerlijk is eerlijk, het creatieve niveau van The Shape of Punk to Come wordt bij lange na niet gehaald, maar slecht is het ook echt niet.


"De nummers klinken eerder als een voortzetting van zanger Dennis Lyxzéns andere band The International Noise Conspiracy dan de tegendraadse hardcore van Refused zelf."