The Avengers: Age of Ultron (2015)

The Avengers: Age of Ultron is een behoorlijk volgepropte film. Naast de alom bekende helden uit het eerste deel, wordt er ook een mysterieuze Oostblok-tweeling met superkrachten geïntroduceerd, maar daar houdt het niet op. Hoe meer zielen hoe meer vreugd moet de achterliggende gedachte zijn geweest.

Meganerds Tony Stark en Bruce Banner hebben met behulp van Loki’s scepter enigszins per ongeluk een kunstmatige intelligentie gecreëerd die pardoes besluit dat de mensheid een plaag is die uitgeroeid dient te worden. De pasgeboren A.I. noemt zichzelf Ultron, kaapt een van Iron Mans robots en crasht onuitgenodigd een Avengers-feestje. De helden weten hem te verslaan, maar Ultron ontsnapt via het internet en herschept zichzelf als een cynische robot met de stem van James Spader.

De film is dus niet alleen erg vol qua personages, er gebeurt ook nogal veel. Misschien iets té veel, en dat is helaas wel een beetje te merken. Niet alle verhaallijnen worden even soepel afgehandeld en ondanks een paar goede grappen komt Thor er bekaaid vanaf. Er gaan geruchten dat er flink wat strijd is geweest tussen regisseur Joss Whedon en de Marvel-bazen, dus er zijn vast een hoop concessies nodig geweest om beide partijen tevreden te houden. En een montagevloer vol gesneuvelde scènes waarschijnlijk.

Toch vond ik Age of Ultron weer zeer te genieten. Er is spectaculaire actie, er is humor, en er is zelfs ruimte voor de opbloeiende liefde tussen Natasha en Bruce. Clint ‘Hawkeye’ Barton krijgt nu heel wat meer – dik verdiende – aandacht en functioneert als gewone man tussen de goden, genieën, superspionnen en monsters. Hij is dan ook de enige die er een geheime identiteit op nahoudt als familieman op een afgelegen boerderij. Wanneer de half verslagen Avengers zich hier gedwongen moeten terugtrekken om letterlijk op adem te komen levert dit de broodnodige rustpuntjes op tussen alle cgi drukte.

De vol met rare uitspraken zittende Ultron – hij heeft wat trekjes van zijn maker Tony overgenomen – zal niet de boeken in gaan als beste bad guy ooit, maar is wél verantwoordelijk voor de creatie van een van de wonderlijkste figuren die in het Marvel-universum rondlopen (of vliegen): de door Paul Bettany gespeelde Vision. Ik zal er in verband met spoilers weinig over verklappen, maar ik vond deze rare snuiter geweldig.

Kortom, Age of Ultron is allesbehalve perfect, en de strubbelingen op de achtergrond hebben de kwaliteit wel wat beïnvloedt, maar Marvel en Whedon hebben wel hun meest comic-y film tot dusverre gemaakt.


"Er gaan geruchten dat er flink wat strijd is geweest tussen regisseur Joss Whedon en de Marvel-bazen, dus er zijn vast een hoop concessies nodig geweest om beide partijen tevreden te houden."