Chappie (2015)

Chappie is een volslagen krankjorume ervaring. Maar wat kun je anders verwachten wanneer de film omschreven kan worden als een kruising tussen Robocop, Short Circuit en een Die Antwoord-clip?

De film speelt zich af in Johannesburg, Zuid-Afrika, in een vage toekomst waar een politiemacht bestaande uit semi-intelligente robots de veiligheid op straat garandeert. De bedenker van deze robots is Deon Wilson (Dev Patel), die een stapje verder wil en een super-geavanceerde kunstmatige intelligentie ontwikkelt. Aangezien hij door zo’n beetje iedereen op zijn werk wordt tegengewerkt, moet hij die clandestien uittesten op een defecte polititerobot. Tegelijkertijd komt het olijke straattuig-duo Ninja en Yo-Landi (yep, deze mafketels spelen zichzelf) op het lumineuze idee om Deon te kidnappen. Wat ze niet verwachtten was de baby-achtige robot A.I. die Deon in zijn achterbak had liggen. Ze adopteren de robot, noemen hem Chappie en nemen hem liefdevol op in hun dysfunctionele gezinnetje.

Het is duidelijk dat regisseur Neil Blomkampf het na het wat prekerige Elysium over een totaal andere komische boeg heeft gegooid. Ik snap de – vooral uit de VS – afkomstige kritiek op de film dan ook niet helemaal. Die lijkt vooral toegespitst op de onlogische dingen in het script, maar in een komedie gelden er toch heel andere regels? Bij een film waarin een robot met het ontwikkelingsniveau van een zesjarige les krijgt in ghetto-swag, inclusief veelvuldig in het kruis graaien, ga ik niet zitten opletten of de karakters wel dingen doen die bij hun rol passen en of ze wel genoeg innerlijke groei doormaken. En daarnaast heeft Hugh Jackman een geniale Aussie-mat, dus dat is in mijn boekje sowieso al bonuspunten waard.

Als scenarist laat hij misschien wat steken vallen, maar Blomkampf is nog steeds een visueel genie en ook in Chappie toont hij hoe je special effects naadloos integreert in de stoffige hel die Johannesburg heet. En dan Die Antwoord, tsja, acteren kunnen ze natuurlijk niet, maar ik vond ze wel passen in deze kolder. Een beetje zoals onze eigen New Kids, maar dan Zuid-Afrikaans. Samen met Blomkampfs vaste kracht Sharlto Copely die de stem van de naïeve en hyperactieve Chappie inspreekt vormen ze een uniek trio. Hoe hoog je Die Antwoord-tolerantie is, bepaalt wel een beetje of je de film kunt waarderen, aangezien ze in bijna alle scènes zitten.


"Hugh Jackman heeft een geniale Aussie-mat, dus dat is in mijn boekje sowieso al bonuspunten waard."