Big Hero 6 (2014)

In Disney-films wordt niet gekeken op een dode meer of minder. De veertienjarige robotbouwer Hiro begint de film al als zielig weesje en raakt na een paar scènes zijn grote broer Tadashi ook al kwijt. Gelukkig vind hij tussen Tadashi’s spullen zijn laatste project Baymax, een opblaasbare verpleegrobot.

Big Hero 6 is het eerste resultaat van de samenwerking tussen Marvel en Disney, sinds de laatste de eerste overnam. Big Hero 6 is namelijk lichtjes gebaseerd op een obscure comic uit eind jaren’90 van de vorige eeuw. Het blijkt ondanks de grote verschillen met het bronmateriaal een goed vertrekpunt te zijn geweest, want de animatiefilm is in vele opzichten geslaagd te noemen. Vooral de robot Baymax is geniaal gevonden en steelt met zijn bizarre logica en koddige uiterlijk de show. Het is dan ook eigenlijk jammer dat Big Hero 6 een superheldenverhaal is. Ik vond Baymax zonder zijn Iron Man achtige vechtpak in niet-actie modus eigenlijk een stuk vermakelijker. Niet dat de actiescènes niet spectaculair zijn of dat de karakters niet uitgewerkt zijn, maar die voelen niet echt speciaal De scènes tussen de rouwende Hiro en Baymax vóór hun transformatie tot superhelden hebben dat speciale juist wél.


"Baymax is geniaal gevonden en steelt met zijn bizarre logica en koddige uiterlijk de show."