The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014)

De Peter Jackson van de Hobbit-trilogie lijkt een heel andere te zijn dan die gezellige dikkerd die vol passie het onverfilmbaar geachte Lord of the Rings-epos tot grote hoogtes wist te brengen. Waar ging het mis?

Niet dat het afsluitende deel van de LotR-prequels slecht is, maar nu de Hobbit-trilogie compleet is, valt een gevoel van teleurstelling niet te onderdrukken. The Battle of the Five Armies lijkt eerder een showcase voor de technische kant van het filmmaken dan écht met liefde voor het materiaal gemaakt te zijn. Misschien is Jackson verblind geraakt door de mogelijkheden die de computertovenaars van WETA en het HFR-formaat hem allemaal boden, maar het is wel frappant hoe anders deze trilogie aanvoelt ten opzichte van de eerste. Killer en klinischer.

Daarnaast heeft Jackson samen met zijn vaste schrijfpartners Philippa Boyens en Fran Walsh ervoor gekozen om het simpele en overzichtelijke verhaal van The Hobbit onherkenbaar op te blazen tot iets wat het nooit geweest is: een episch oorlogsverhaal. Iets wat te rechtvaardigen was geweest als het verhaal van de dwergen interessanter en meeslepender was geweest dan dat van Bilbo zelf, maar het blijven helaas fletse figuren onder leiding van hun bloedirritante labiele koning Thorin.

Gelukkig zijn er wel wat lichtpuntjes in deze brei van dwergen, orks en wapengekletter te ontwaren. Martin Freemans Bilbo is dan misschien gereduceerd tot een bijfiguur in zijn eigen film, hij haalt er tenminste uit wat er in zit en sommige van de overvloedige actiescènes zijn meer dan spectaculair in beeld gebracht. Maar dat zijn dingen die je eigenlijk wel mag verwachten met zoveel kwaliteit in huis.

Jackson heeft aangegeven nog wel meer Tolkien-verfilmingen te willen maken, maar of dat nu wel zo’n goed idee is? Misschien moet hij eerst maar weer eens wat kleinere films zonder al te veel greenscreen en special effects maken?


"De dwergen blijven helaas fletse figuren onder leiding van hun bloedirritante labiele koning Thorin."