’68 – In Humor and Sadness (2014)

Josh Scogin (ex-zanger van Norma Jean en The Chariot) houdt wel van een beetje opschieten. The Chariot was amper uit elkaar of hij kondigde zijn nieuwe project, het powerduo ’68, alweer aan.

Anders dan bij zijn vorige bands zet hij de argeloze luisteraar ditmaal geen spastische metal of hardcore voor, Scogin heeft zich namelijk laten inspireren door acts als The Black Keys, The White Stripes en zompige Americana. Niet dat je dat meteen terughoort, want de eigengereide muzikant maakt er samen met drummer Michael McLellan iets totaal eigens van. Ik hoor er eerder flarden van Nirvana ten tijde van Bleach in, maar er kan net zo goed een stukje rootsrock voorbijkomen wat niet zou misstaan bij een kampvuur. Naast zijn kenmerkende allesvernietigende geschreeuw laat Scogin ook horen dat hij best mooi en breekbaar kan zingen. Verrassend.

Titels hebben de tracks niet, alhoewel ze netjes onder elkaar wel REGRETNOT spellen. Het zal gezien Scogins Christelijke achtergrond vast een bijbelse betekenis hebben, maar misschien ook wel totaal niet. Ik kan sowieso weinig touw aan zijn teksten vastknopen, die zijn gelukkig niet prekerig of evangelisch, eerder cryptisch.

Ik vind het nog steeds wel jammer dat The Chariot niet meer is, One Wing uit 2012 is nog steeds een alltime favorite, maar ’68 maakt dat gemis wel goed.


"Geen spastische metal of hardcore."