22 Jump Street (2014)

Regisseurs Phil Lord en Christopher Miller hebben een reputatie hoog te houden. Ze kregen het voor elkaar om op papier totaal wanhopig lijkende projecten als de filmreboot van een oude tv-serie en een animatie-film over speelgoed om te zetten in leuke én zeer succesvolle films. Lukt ze dat nu weer?

De film opent met een handige samenvatting van het eerste deel en het is daarna meteen duidelijk dat Jenko en Schmidt nog net zulke slechte agenten zijn als toen, wanneer ze een mislukte politieactie ternauwernood overleven. En omdat het zoals het in een goede sequel hoort, alles hetzelfde, maar dan méér, groter en duurder moet zijn, worden ze dan maar in het nieuwe undercoverprogramma van 22 Jump Street geplaatst. Ditmaal mogen ze zich voordoen als studenten en uit gaan zoeken waar de nieuwe maar dodelijke drug WhyPhy (Work Hard Yes, Play Hard Yes) vandaan komt.

Om maar even te antwoorden op mijn eigen vraag, ja, 22 Jump Street is weer een heel grappige film geworden. Channing Tatum en Jonah Hill zijn nog steeds fantastisch samen en de chemie tussen de fysieke tegenpolen is alleen maar toegenomen. Lord en Miller zijn zich daarnaast erg bewust van de cliché’s en valkuilen van een sequel en weten die nadelen om te buigen in goede grappen. Maar ze gaan nog verder. Ze trekken ook het cliché van de bromance door in het belachelijke. De relatie van bro’s Jenko en Schmidt loopt met de komst van footballer Zook (Wyatt ‘zoon van Kurt’ Russell) behoorlijk wat averij op. Jenko en Zook blijken namelijk soulmates te zijn en dat is voor de jaloerse Schmidt maar moeilijk te verteren.

Het gebeurt niet vaak, en bij komedies al bijna helemaal niet, maar de sequel is eigenlijk beter dan de eerste. De grappen zijn leuker, de situaties belachelijker en Ice Cube is nóg bozer. Of er een derde deel komt lijkt me niet echt waarschijnlijk aangezien Lord en Miller die mogelijkheid al tijdens de aftiteling effectief om zeep helpen.


"Het gebeurt niet vaak, en bij komedies al bijna helemaal niet, maar de sequel is eigenlijk beter dan de eerste."