Bad Neighbours (2014)

Een baby is al funest voor je nachtrust, maar wat helemaal desastreus voor je slaap is, zijn een stel non-stop feestende corpsballen als buren. Jonge ouders Mac (Seth Rogen) en Kelly (Rose Byrne) komen daar al snel achter.

Alles leek in het begin nog koek en ei, hip als ze dachten te zijn maakten Mac en Kelly al YOLO roepend vrolijk kennis met de nieuwe buren, maar na een incidentje met politie-inmenging, ontstaat er een alsmaar escalerende oorlog tussen de studenten enerzijds en het niet zo heel brave gezinnetje anderzijds.

Bad Neighbours (in thuisland de V.S. overigens gewoon uitgebracht onder de titel Neighbours) moet het niet hebben van een geniaal uitgedacht verhaal. Iets wat regisseur Nicholas Stoller (Forgetting Sarah Marshall, Get Him to the Greek) zelf ook eerlijk toegeeft, maar iets meer plot had mijns inziens geen kwaad gekund. Nu ligt het er soms wel heel dik bovenop dat er grote gedeeltes van de dialogen geïmproviseerd zijn en dat kán leuke grappen opleveren, maar net zo vaak verzandt het in flauwigheden.

Gelukkig zijn Rogen en Byrne een leuk stel dat qua stupide acties niet onderdoet voor elkaar. Waar in veel komedies de vrouw fungeert als voice of reason gaat Kelly hier vaak nog lomper te werk in haar strijd tegen de studenten dan haar echtgenoot. En dat werkt wel verfrissend. Ook leuk is de verrassend grappige Zac Efron als fraternity voorzitter Teddy. Op het eerste gezicht lijkt hij een clichématige jock die we al kennen uit zóveel andere films, maar er zit zowaar een afgerond en gelaagd personage verscholen achter deze façade. Efron kan dus meer dan alleen een wandelend sixpack zijn.

Wat ook opvalt in positieve zin is de speelduur van 97 minuten. Waar komedies de laatste tijd soms dik over de twee uur gaan, blijft Bad Neighbours in een straf tempo lekker doordenderen. Wél jammer dat de leukste grap (een gestolen airbag op een onverwachte plek) al in de trailer zat.


"Efron kan dus meer dan alleen een wandelend sixpack zijn."

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.