De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween (2014)

Je kunt natuurlijk gedwee je eigen honderdste verjaardag ondergaan in het bejaardenhuis, maar je kunt ook via het raam ontsnappen op je sloffen en op avontuur gaan.

En dat is natuurlijk precies wat de recalcitrante Allan doet in deze jolige boekverfilming van Jonas Jonassons gelijknamige bestseller. Dat hij met deze daad al blijk geeft van een geheel eigen kijk op de wereld benadrukt hij nog verder door in het busstation en passant een koffer te jatten van een opgefokte biker. Consternatie alom en een klopjacht op de bejaarde door zowel de motorclub als zijn bezorgde verzorgers is het gevolg. Onderweg naar – ja, waar naartoe eigenlijk? – komt Allan een hele zwik typische figuren tegen, waarvan een vrouw met een olifant als huisdier nog de meest normale is.

Het roerige heden is echter maar één deel van het verhaal, Allan heeft in de eeuw die hij leeft al het nodige meegemaakt en in de vele flashbacks leren we dat Allans voorliefde voor explosieven hem al in heel wat perikelen heeft doen verzeilen. Van de Spaanse burgeroorlog via de ontwikkeling van de atoombom naar een Russische goelag. Als een Zweedse Forrest Gump lijkt hij overal in de historie op cruciale momenten op te duiken.

Vermaken doet de zwartkomische film dan ook wel, maar de kluchtige toon en de wat tweedimensionale karakters zorgen er ook voor dat er maar weinig blijft hangen. Net als het boek dus. Als boekverfilming is er dan ook weinig op aan te merken, de cast is leuk en er vallen opvallend veel doden, maar het bronmateriaal is simpelweg wat aan de slappe kant.


"De kluchtige toon en de wat tweedimensionale karakters zorgen er ook voor dat er maar weinig blijft hangen."