300: Rise of an Empire (2014)

Gebrek aan ambitie kan de tweede 300 niet verweten worden. Rise of an Empire is namelijk niet alleen een sequel, het is namelijk ook een prequel én – ik kende de term nog niet – een sidequel. Toe maar.

In de praktijk betekent het dat we dus te zien krijgen wat er zich vóór, na en tijdens de avonturen van de 300 Spartanen bij de andere Griekse strijders afspeelde. De Atheense legerleider Themistocles krijgt het op het water aan de stok met de enorme vloot van Xerxes die onder leiding staat van de fanatieke Artemisia. Wat volgt is het welbekende bloedvergieten van halfnaakte mannen met zwaarden en andere steekwapens. 300 regisseur Zack Snyder liet de regie ditmaal over aan de Israelische Noam Murro, die een aardige Snyder-imitatie in huis heeft, inclusief obligate slowmotion-shots en digitale bloedfonteinen.

De actie is het probleem niet, die is redelijk spectaculair en onderhoudend, het grootste euvel ligt bij hoofpersoon Themistocles die gespeeld wordt door de Australische Sullivan Stapleton, die me niet zo bekend voorkwam, maar die ik achteraf blijk te kennen van de niet onaardige misdaadserie Underbelly. Hij is niet slecht, maar nogal nietszeggend, en daarbij slikt hij de helft van zijn tekst in. Je kunt vinden wat je wilt van Gerard Butler, maar als hij een peptalk houdt, dan snap je wel dat die andere 299 Spartanen met liefde hun leven voor hem geven. Dát charisma ontbreekt bij Stapleton, iets wat wel heel duidelijk wordt wanneer hij een scène deelt met Eva Green die Artemisia met zoveel vurigheid en gekte speelt, dat je haast vergeet dat hij er ook nog is. Zo slecht als Kellan Lutz in The Legend of Hercules is hij ook weer niet, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Rise of an Empire beter was geweest met een andere hoofdrolspeler.


"Wat volgt is het welbekende bloedvergieten van halfnaakte mannen met zwaarden en andere steekwapens."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.