Out of the Furnace (2013)

Echt heel veel te lachen valt er niet in het leven van Russell Baze (Christian Bale). Zijn jongere broertje Rodney (Casey Affleck) werkt zich ondanks de bijstuurpogingen van broerlief steeds dieper in de nesten. Zijn vriendin wil dolgraag een baby, maar dat wil niet bepaald lukken. En dan raakt hij, met een borreltje te veel op, ook nog eens betrokken bij een auto-ongeluk.

Ondanks dat het niet helemaal zijn schuld was, mag hij zijn zonden een tijdje gaan overdenken in de gevangenis. Wanneer hij weer vrijkomt is er een hoop gebeurd: zijn vader is overleden, zijn vriendin heeft hem verlaten en is alweer zwanger van Wesley, de sheriff (Forest Whitaker). Zo snel kan het gaan. Irak-veteraan Rodney is nog dieper gezonken dan ooit en probeert zijn gokschulden af te betalen met clandestiene gevechten.

Dit wereldje van bloed, zweet, drugs en inteelt wordt bevolkt door onfrisse types als Harlan DeGroat (Woody Harrelson), een opgefokte malloot die als een soort redneck-Caligula regeert over zijn onderknuppels. Iemand die je beter kunt vermijden dus, maar aangezien Rodney niet zo heel erg snugger is en aast op een lucratief gevecht waarmee hij in een klap van zijn schulden af is, is dit precies wat hij niet doet. En wie kan er weer zijn stinkende best gaan doen om Rodney uit deze poel des verderfs te vissen, juist, onze nobele pechvogel Russell.

Het is duidelijk, vrolijk word je niet van Out of the Furnace, maar dat is vast de bedoeling ook niet van regisseur en scenarioschrijver Scott Cooper (Crazy Heart). De uit louter topacteurs bestaande cast heeft dat ook goed door en de ene intense blik is nog niet vervlogen of de andere wordt alweer uitgedeeld. Oké, ik doe er misschien een beetje lollig over, maar Out of the Furnace is, ondanks de zwaarmoedigheid, wél gewoon een goede film waarin Woody Harrelson weer eens laat zien dat hij heel erg goed is in het spelen van enorm nare tyfuslijers.


"De ene intense blik is nog niet vervlogen of de andere wordt alweer uitgedeeld."