Dallas Buyers Club (2013)

Macho rodeo-cowboy Ron Woodroof is zeer verbaasd. AIDS is toch die ziekte voor mietjes? Hoe kan híj dat nou gekregen hebben? Na een fase van ontkenning besluit hij de ziekte als een bezetene te lijf te gaan. Dat gaat echter niet zo makkelijk, de medicijnen die bestaan, zijn nog in experimentele fase en lijken meer schade aan te richten dan te helpen.

Daar komt nog eens bij dat niet iedereen in aanmerking komt voor deze behandeling met het agressieve AZT-medicijn. Hij laat het er niet op zitten en duikt het illegale circuit in. In Mexico zijn namelijk wél allerlei middelen verkrijgbaar die het HIV-virus misschien niet afbreken, maar wel zodanig vertragen dat het leven met deze ziekte weer wat draaglijker wordt.

De opportunistische Woodroof ziet hier een buitenkansje en zet samen met de transgender Rayon een lucratief handeltje op in deze door de corrupte Food and Drugs Administration illegaal verklaarde AIDS-remmers. De eens zo homofobe entrepeneur zal tot zijn onvermijdelijke einde door de FDA op elke mogelijke wijze worden tegengewerkt. Woodroof wordt hierdoor gedwongen om zijn horizon te verbreden en reist heel de wereld af om allerlei nieuwe middelen voor hem en zijn clientèle te scoren. Niet geheel zonder risico, een experimenteel middel uit Japan wordt zijn aftakelende lichaam haast fataal. Intussen is de focus van zijn operatie niet meer gericht op geld verdienen, maar om mensen de hulp te bieden die ze in reguliere ziekenhuizen niet kunnen krijgen.

Dallas Buyers Club is gedeeltelijk gebaseerd op het levensverhaal van de echte Ron Woodroof, die stierf in 1992, zeven jaar later dan de dokters voorspeld hadden. Hij wordt gespeeld door een zwaar vermagerde Matthew McConaughey die hier meer dan terecht een Oscar-nominatie voor kreeg. Maar ook Jared Leto, die eigenlijk gestopt was met acteren vanwege zijn muziekcarrière, kreeg er eentje voor zijn interpretatie van de drugsverslaafde transgender Rayon. Dat de film geen Philadelphia-achtige tranentrekker is geworden is niet alleen te danken aan het licht ontvlambare karakter van de redneck hoofdpersoon, regisseur Jean-Marc Vallée lardeert de film met komische momenten en stelt en passant de hypocriete pharmaceutische industrie aan de kaak.

Het schijnt nogal wat moeite gekost te hebben deze film van de grond te krijgen. Geldschieters voor de verfilming van het levensverhaal van de AIDS-cowboy waren amper te vinden, maar ik ben blij dat het de volhardende makers gelukt is, want Dallas Buyers Club is een prachtige film geworden.


"Woodroof wordt gespeeld door een zwaar vermagerde Matthew McConaughey die hier meer dan terecht een Oscar-nominatie voor kreeg."