The Legend of Hercules (2014)

Ik vind het frappant. Er zijn blijkbaar nog steeds studio’s die Renny Harlin een zak geld geven om een film te maken. En dan ook nog een met special effects, en in 3d en de hele shabang. The Legend of Hercules is het resultaat van deze denkfout.

Het intro van de film lijkt nog iets enigszins vermakelijks te beloven. Martial Arts-meester Scott Adkins schopt als Griekse koning verkleed een andere Griek tot pulp. Leuk. Maar hij speelt hier helaas slechts Amphitryon, de boosaardige stiefvader van de door Zeus verwekte halfgod Hercules, die het in zijn blonde hoofd gehaald heeft om achter hetzelfde prinsesje aan te gaan als degene aan wie zijn broer uitgehuwelijkt is. Consternatie en gedoe alom, en Hercules wordt samen met een veels te kleine legereenheid op een zelfmoordmissie naar Egypte gestuurd. Hij overleeft uiteraard maar samen met zijn legermakker Sotiris komt hij dan weer wel in de slavernij terecht, waar ze voor hun leven moeten vechten in de arena’s.

Ik dacht dat met I, Frankenstein de lat voor 2014 al vrij laag was neergelegd, maar The Legend of Hercules duikt daar nog kilometers onderdoor. En het zijn nog niet eens de knullige acteerprestaties van de B-cast die de film zo slecht verteerbaar maken. Hoofdrolspeler Kellan Lutz (Twilight) ziet er dan misschien uit alsof hij nog geen één en één bij elkaar kan optellen, maar hij is wel fysiek imposant. Nee, wat veel erger is, is dat zelfs de van 300 en Gladiator bij elkaar gesprokkelde plotpuntjes een bar saaie film opleveren. En dan de muziek die Harlin onder de emotioneel bedoelde scènes gemonteerd heeft, het zou grappig zijn, als het niet zo tenenkrommend was.

De inspiratie is zoals bekend al jaren op in Hollywood, dus komt er dit jaar nóg een Hercules-film uit, namelijk met Dwayne Johnson en onder regie van Brett Ratner. Het kan haast niet anders of die film gaat minder slecht zijn dan dit misbaksel, maar wie weet…


"En dan de muziek die Harlin onder de emotioneel bedoelde scènes gemonteerd heeft, het zou grappig zijn, als het niet zo tenenkrommend was"