I, Frankenstein (2014)

I, Frankenstein is een van de meest stupide films die ik ooit aanschouwd heb. Niet dat de film helemaal onkijkbaar is, maar het is vooral allemaal heel erg onnozel.

Victor Frankenstein’s ondode creatie (Aaron Eckhart) raakt betrokken in een oorlog tussen demonen en de van aartsengelen afstammende gargoyles. En ja hoor, ook het lot van de mensheid staat weer eens op het spel. Deze twee bovennatuurlijke partijen maken elkaar al eeuwen het leven zuur en denken allebei handig gebruik te kunnen maken de zielloosheid van Frankie*, hij is immers niet geboren maar gecreëerd. Laat dat nu net een eigenschap zijn die nodig is om zowel een demoon als een gargoyle te kunnen doden. Toevallig hoor.

Ik hou best van onzinnige films, maar I, Frankenstein gaat zelfs mij te ver. De belachelijke dialogen worden door de – niet eens onadequate – cast uitgesproken alsof het hier om klassiek drama van de hoogste orde gaat. Alleen Bill Nighy als leider van de demonen lijkt door te hebben in wat voor wanproductie hij verzeild is geraakt en speelt zijn rol met een totaal niet passende, maar daardoor des te komischere nonchalance. En die arme Aaron Eckhart dan, zijn versie van het monster heeft misschien wel een indrukwekkend gebeeldhouwde sixpack, maar is eigenlijk maar een slappe drol die zich door beide partijen wel erg makkelijk laat manipuleren. Van het verhaal of de acteurs moet de film het niet hebben dus. Van de special effects dan? Nope, ook al niet. Ze zijn niet superslecht, maar de beroerde 3d zorgt ervoor dat ze er nóg cheaper uitzien. Er zijn hier en daar wat aardige actiescènes te zien, en de manier waarop de demonen de wereldheerschappij willen veroveren is best fraai vormgegeven, maar dit zijn slechts minimale lichtpuntjes in een overvloed aan middelmatigheid.

* Ik weet natuurlijk ook wel dat Frankenstein de naam is van de schepper, en niet van de creatie, maar de titel van de film, en het feit dat de koningin van de gargoyles hem dan maar als een soort huisdier Adam doopt, maakt dit er niet minder verwarrend op. Ik noem hem daarom maar gewoon Frankie.


"Ik hou best van onzinnige films, maar I, Frankenstein gaat zelfs mij te ver."