The Wolf of Wall Street (2013)

Jordan Belfort, oftewel de Wolf van Wall Street, verdiende in belachelijk korte tijd belachelijk veel geld met dubieuze aandelen. Daarnaast raakte hij ook nog eens verslaafd aan zo’n beetje elke drug die maar bestond en dan vooral aan het inmiddels illegale slaapmiddel Quaalude. Het verhaal over de opkomst en ondergang van deze gladjakker is natuurlijk een kolfje naar de hand van Martin Scorsese.

Niet geheel verrassend wordt Belfort gespeeld door Scorseses muze Leonardo DiCaprio, en die doet dat op onnavolgbare wijze. Hij maakt van Belfort een intrigerende figuur, waarvan je wel wéét dat het verwerpelijk is wat hij doet, maar toch zijn de capriolen die hij uithaalt zeer vermakelijk. Zijn bedrijf Stratton Oakmont, wat hij leidt met de al even zo gedrogeerde ex-kindermeubel verkoper Donny Azoff (Jonah Hill met rare voortanden), lijkt soms meer op een Romeinse orgie dan op een werkplek. Toch stroomt het geld met busladingen tegelijk binnen. Dat het niet altijd even legaal is, en hun praktijken steeds meer tegen ordinaire oplichting aanschurken zal Jordan Belfort aan zijn reet roesten. Het duurt dan ook niet lang voordat hij zich in de kijker heeft gespeeld bij de FBI.

Scorsese is inmiddels 71 jaar oud, maar dat is niet te merken, hij raast als een jonge hond met sneltreinvaart door Belforts verhaal. Geen filmstijl blijft onbenut. Het is niet alleen zijn verdienste dat The Wolf of Wall Street zo goed is, de geweldige cast helpt ook mee natuurlijk. DiCaprio en Hill zijn erg geslaagd als gedrogeerd komisch duo. De scène waarbij ze iets teveel over datum zijnde Quaaludes genuttigd hebben, is fysieke slapstick van hoog niveau. Ik heb ze beiden zelden zo grappig gezien. Ook de bijrollen zijn goed bezet, het zijn er eigenlijk teveel om op te noemen, maar Matthew McCnaughey als Belforts mentor Mark Hanna heeft een veels te kleine maar essentiële rol. Dit borstkloppende figuur introduceert de dan dan nog bleue Belfort in het Sodom en Gomorrah dat Wall Street heet.

Of deze film uiteindelijk de status van Goodfellas of Casino zal bereiken is nog te vroeg om te kunnen zeggen, maar dat het een fantastisch begin van het filmjaar is, dat is zeker. Gaat dat zien.


"Scorsese is inmiddels 71 jaar oud, maar dat is niet te merken. Hij raast als een jonge hond met sneltreinvaart door Belforts verhaal."