Elysium (2013)

De mensheid heeft er weer een potje van gemaakt. Het is 2154 en de stinkend rijken leven zorgeloos op een luxueus ruimtestation terwijl de armen creperen op een volledig naar zijn grootje geholpen overvolle aarde. Op het kunstmatige paradijs, Elysium genaamd, zijn dankzij geavanceerde technologieën terminale ziektes verleden tijd, even een minuutje in een med-bay en zelfs de meest hardnekkige kanker is verdwenen.

Zo’n Med-Bay kan Max da Costa (Matt Damon) wel gebruiken. Bij een bedrijfsongeval in de robotfabriek waar hij werkt heeft hij een lethale dosis straling opgelopen. Hij zoekt hulp bij mensensmokkelaar Spider (Wagner Moura van de Elite Squad-films) die hem op clandestiene wijze naar Elysium kan krijgen. Maar daar moet hij wel wat voor doen. Max was namelijk ooit een geniale autodief, en Spider kan zijn skills wel gebruiken bij een overval op een hoge Elysium-pief. Deze man beschikt over data om het hele klassensysteem te doen wankelen. Om zijn zwakke door radiatie aangetaste gestel wat op te peppen krijgt Max een exoskeleton aangemeten wat hem haast bovenmenselijke krachten geeft. De klus die Spider voor Max in petto heeft blijkt echter een ware shitstorm ontketend te hebben, en voor hij het weet heeft hij niet alleen de robotopolitie achter zich aan, maar ook Krüger (Sharlto Copley) een maniakale special agent die werkt voor de ijskoude veiligheidschef van Elysium (Jodie Foster), maar die vooral uit eigenbelang handelt.

Ik had best wel hoge verwachtingen van Elysium, maar die werden helaas niet ingelost. Regisseur Neill Blomkampf maakte met District 9 een verfrissende sf-aanklacht tegen klassenjustitie, maar valt hier thematisch een beetje in herhaling. De integratie van live-action en cgi is wederom verbluffend, maar het blijft bij een trucje. Damon is een sympathieke antiheld en draagt de film zonder al te veel moeite, maar ik stoorde me nogal aan zijn medespelers. Stuk voor stuk goed in andere films, maar niet hier. Blomkampf vond het nodig om elke niet van oorsprong Engels sprekende acteur met een dik aangezet accent de dialogen uit te laten spreken wat vooral bij Moura en Copley potsierlijke resultaten oplevert. Zelfs Jodie Foster komt amper uit de verf. Jammer. Ook het clichématige en met té veel baggage opgezadelde script doet de film weinig goeds. Niet dat Elysium echt slecht is, maar heel veel meer dan alleen de mooie visuals zit er niet in.


"Om zijn zwakke door radiatie aangetaste gestel wat op te peppen krijgt Max een exoskeleton aangemeten wat hem haast bovenmenselijke krachten geeft."