Mud (2013)

Ellis en Neckbone zijn twee veertienjarige jongens die wonen in het broeierige Arkansas. Ze doen een bijzondere ontdekking op een verlaten eilandje in de Mississippi, er hangt namelijk een boot in een boom. En dat is niet alles want er blijkt iemand in de boot te wonen. Deze man, Mud genaamd, is op de vlucht voor de autoriteiten én de familie van de man die hij vermoordde.

Ze besluiten hem te helpen en zorgen voor voedsel en gaan zelfs voor hem op zoek naar zijn liefje Juniper (Reese Witherspoon) wiens ex degene is die door Mud werd neergeknald. Maar het gewone leven gaat ook verder en Ellis heeft met een ontluikende kalverliefde en twee ruziënde ouders wel meer aan zijn hoofd.

Mud is een fraaie coming-of-age film met wederom een glansrol voor iedereens favoriete bongospeler: Matthew McConaughey die de titelrol van Mud voor zijn rekening neemt. Charmant, mysterieus, een beetje simpel, maar met het hart op de goede plek. McConaughey is sowieso de laatste tijd erg sterk bezig (Magic Mike, Bernie en Killer Joe om maar wat te noemen) en het zou me niets verbazen als hij binnenkort zo’n gouden beeldje in zijn trofeeënkast mag schuiven. Maar hij staat niet alleen, de hele cast van Mud is erg goed. Vooral de twee tieners Ellis (Tye Sheridan – binnenkort ook samen met Nicolas Cage te zien in de film Joe) en Neckbone (Jacob Lofland) spelen erg naturel en overtuigend. Deze laatste is een local die op een oproep voor de casting reageerde en vanwege zijn overbite en crossmotorskills meteen gecast werd door regisseur Jeff Nichols. Die nam van zijn vorige films Shotgun Stories en Take Shelter ook hoofdrolspeler Michael Shannon (Generaal Zod uit Man of Steel) mee en bedeelde hem een leuke rol als Necks oom Galen toe.

Jeff Nichols bewijst met Mud wederom een unieke, haast ouderwetse, kijk op het filmmaken te hebben. De film ontkomt naar het einde toe niet helemaal aan een aantal Hollywoodcliché’s, maar heeft misschien híerdoor wel zo’n bevredigende ontknoping. En ja, in antwoord op de prangende vraag van de liefhebbers, McConaughey’s shirt gaat gewoon uit.


"Een fraaie coming-of-age film met wederom een glansrol voor iedereens favoriete bongospeler: Matthew McConaughey"