Mindless Self Indulgence – How I Learned to Stop Giving a Shit and Love… (2013)

‘You’re only young once, but you can be immature forever.’ is een citaat uit een van de nummers op How I learned… van de elektropunkers Mindless Self Indulgence, en daar sluit ik me graag bij aan.

Voordat de plaat het licht mocht zien, hadden ze er wel een succesvolle Kickstarter campagne voor nodig, waarbij ze het nieuwe album in gijzeling hielden en alleen als ze het financiële doel bereikt hadden zouden de opnames niet vernietigd worden. Ze hebben blijkbaar genoeg fans die nieuw werk wilden horen – de vorige plaat If is ook alweer uit 2008 – dus hier is How I Learned to Stop Giving a Shit and Love Mindless Self Indulgence. Da’s een hele mond vol, en op het eerste gehoor is er heel weinig veranderd. Hysterische chaospunk met een heleboel electronica, rare samples en zanger/programmeur Jimmy Urine’s falsetto die allerhande vulgariteiten erdoorheen zingt en krijst. Sprake van vernieuwing en/of uitdieping van het bandgeluid is er dus (gelukkig) niet, daar is MSI de band ook niet naar, soms is het beter als dingen gewoon fijn bij het ouwe blijven. Niet alle chansons zijn helemaal geslaagd, vooral die aan het einde hebben een hoog Ja-nou-weet-ik-het-wel-gehalte en komen wat afgeraffeld over. Dat mag de pret echter niet drukken want de vulgaire maar übercatchy refreintjes nodigen nog steeds uit om keihard mee te brullen. Met de broek op de hielen en twee middelvingers in de lucht, lekker puberaal.


"Sprake van vernieuwing en/of uitdieping van het bandgeluid is er dus (gelukkig) niet."