Dillinger Escape Plan – One of us is the Killer (2013)

Vanaf hun Irony is Dead E.P. met gastvocalen van Mike Patton ben ik al behoorlijk gecharmeerd van het eclectische hardcore gezelschap The Dillinger Escape Plan. Elke plaat die ze daarna afgeleverd hebben met de inmiddels vast tot de band toegetreden Greg Puciato achter de microfoon was weer anders dan de vorige en ook One of Us is The Killer is daarop geen uitzondering.

Wederom krijgen ze het voor elkaar om me totaal te overdonderen. Niet dat ze dingen anders dan anders doen, maar ten opzichte van hun wat onevenwichtige vorige plaat Option Paralysis is alles net weer een tikkie beter. De mathematische metal-passages zijn onnavolgbaar strak, maar er is ook een grote jazz-invloed hoorbaar in gitaar- en zanglijnen. De poppy experimenten zoals Black Bubblegum en Gold Teeth on a Bum van de vorige platen, zijn ditmaal achterwege gelaten en echt missen doe ik ze eigenlijk niet. Puciato is getuige zijn Twitter-gebral en on stage persona volgens mij een erg irritant mannetje, maar hij is wel een fenomenale zanger die zijn flexibele stembanden op heel veel manieren in kan zetten, dus ik laat hem maar lekker vervelend zichzelf zijn. Op een album met louter hits is het lastig om hoogtepunt aan te wijzen, maar het titelnummer komt aardig in de buurt van perfectie.


"Puciato is volgens mij een erg irritant mannetje, maar hij is wel een fenomenale zanger."