Captain We’re Sinking – The Future is Cancelled (2013)

Soms komen er mooie dingen uit onverwachte hoeken. De vorige plaat (The Animals are Out) van het uit Scranton, PA afkomstige Captain We’re Sinking ging zwaar gebukt onder een zuigende productie waar de op Against Me! gestoelde punkrock amper doorheen kwam. Een paar adequate maar niet bepaald opzienbarende EP’s verder, is er dan nu de The Future is Cancelled.

Wat meteen opvalt is de grofkorrelige maar heldere productie die de band stukken beter doet klinken dan op het debuut. Er is blijkbaar druk gesleuteld aan een eigen geluid want alhoewel de Hot Water Music en Against Me!-invloeden niet helemaal verdwenen zijn, klinkt de band nu een stuk origineler. Beide zangers Leo en Bobby zijn ook met sprongen vooruit gegaan ten opzichte van vorige platen en wisselen, zowel onderling, als ook tussen clean gezongen stukken en vanuit de tenen komend gebrul. Prijsnummer Lake – samen met opener Adultery mijn persoonlijke favorieten – is een mooi voorbeeld daarvan.

Echt vrolijk word je niet van de teksten op The Future is Cancelled want de in- en intrieste personages die erin voorkomen lijken rechtstreeks van Dr. Phils bank te komen. De persoonlijke drama’s vliegen je om de oren. Emo/screamo is de laatste tijd een beetje een vies woord dankzij de verschrikkelijke kutbands van de afgelopen jaren (vul zelf maar in) die onder deze noemer opereerden, maar Captain We’re Sinking is een band die snapt hoe het wél moet. Prachtplaat.


"de in- en intrieste personages die erin voorkomen lijken rechtstreeks van Dr. Phils bank te komen"