Wavves – Afraid of Heights (2013)

Op King of the Beach uit 2010 lieten de gedrogeerde surfpunks van Wavves zich nog een hip verrot lowfi productiegeluid aansmeren. Iets wat een paar nummertjes leuk was, maar snel verveelde. Voor Afraid of Heights huurden ze iemand van een totaal andere pluimage in die aan de knoppen mocht draaien.

Die man was namelijk John Hill, ook verantwoordelijk voor het geluid van popacts als Rihanna, Pink en Shakira. Een rare combi die goed uitpakt, want de nummers van zanger/gitarist Nathan Williams komen zo een stuk lekkerder uit de verf. De plaat begint al sterk met twee openingstracks Sail to the Sun en Demon to Lean On. De productie is wel een stuk gelikter dan voorheen, maar piept en kraakt gelukkig ook nog aan alle kanten.

Williams heeft eigenlijk een vrij beperkt scala aan zanglijntjes, maar er komen er zowaar nog een paar voorbij die ik nog niet van hem kende. Qua teksten weinig nieuws onder de zon, zelfverkozen loser Williams zingt nog altijd over zijn zielige eenzame leven, maar doet dat gelukkig met een flinke portie ironie. Iets waar ook Kurt Cobain een handje van had, en wiens geest vrolijk rondwaart over deze plaat. Sommige nummers klinken haast als een kruising tussen de Beach Boys en Nirvana.

Het niveau van de eerste nummers wordt helaas nergens meer gehaald en de psychedelische geluidsexperimenten halen de vaart wat uit de plaat, maar er staan meer hits dan missers op Afraid of Heights.


"Sommige nummers klinken haast als een kruising tussen de Beach Boys en Nirvana."