Oblivion (2013)

Het is 2077 en de aarde is er niet best aan toe. Na een nucleaire oorlog met de buitenaardse Scavengers is een groot deel van het oppervlak onbewoonbaar gebied geworden. De weinige overlevenden zijn er of tussenuit genaaid naar Titan, een maan van Saturnus, of wachten op een ruimtestation om erheen te mogen.

De zo goed als verlaten aarde moet echter nog steeds beschermd worden tegen de laatste restjes hardnekkig overgebleven aliens die het gemunt hebben op de grote machines die de wereldzeeën stukje bij beetje opslorpen en naar het waterloze Titan verschepen. Techneut Jack Harper (Tom Cruise) is zo’n beschermer. Samen met een legertje drones en geleid door zijn levensgezel Victoria (Andrea Riseborough) vliegt hij rond in een vliegtuigje en zorgt ervoor dat de zwaarbewapende drones blijven functioneren en de waterstations veilig zijn.

Maar er kloppen een aantal dingen niet in Jacks overzichtelijke wereldje. Waarom kan hij zich niets meer over zijn verleden herinneren? En wie is toch die vrouw over wie hij steeds droomt? Vragen die steeds prangender worden wanneer een ruimtesonde neerstort en hij deze dame (Olga Kurylenko) uit de brokstukken weet te peuteren en te redden van de schietgrage drones.

Oblivion is een film die vooral heel erg bekend aandoet. Ik zou wel tien titels kunnen opnoemen waar regisseur en scenarioschrijver Joseph Kosinksi (Tron: Legacy) plotdelen van ‘geleend’ heeft, maar daar zou ik meteen het hele verhaal van Oblivion mee spoilen dus dat doe ik niet. Origineel is het dus allemaal niet, maar Kosinski is wel een visueel genie, want wat ziet onze kapotte planeet er allejezus prachtig uit. En ook de cast is prima. Tom Cruise is ondanks zijn leeftijd nog steeds een goede actieheld en Olga Kurylenko en Andrea Risebourough geven hun enigszins bordkartonnen personages zowaar nog wat diepte mee. De prominent op de posters aanwezige Morgan Freeman heeft niet eens zo’n heel grote rol, maar hij is fucking Morgan Freeman dus maakt er toch weer iets gedenkwaardigs van.

Door het vele jatwerk is Oblivion dus niet bepaald een klassieker, maar voor de liefhebbers van science fiction-eyecandy en een hoge Cruise-tolerantiefactor wel een aanrader.


"Geen klassieker, maar voor de liefhebbers van science fiction-eyecandy en een hoge Cruise-tolerantiefactor wel een aanrader."