Universal Soldier: Day of Reckoning (2012)

Nihilistisch, pretentieus, David Lynchiaans. Geen termen die je bij een rechtstreeks naar dvd gebonjourd vierde deel van Universal Soldier zou verwachten, maar ze zijn allemaal van toepassing.

John (Scott Adkins) ontwaakt uit een coma, die is ontstaan na een onaangename home-invasion door mysterieuze gemaskerde mannen die en passant zijn hele familie uitmoordden. Hij zint op wraak. So far so good, niets geks voor een gemiddelde lowbudget aktieknaller met Jean-Claude van Damme. Maar regisseur Jon Hyams heeft een heel andere agenda. Natuurlijk wordt er flink geknokt, we hebben het hier wel over the motherfucking UniSols, yo. Een gevecht in een sportwinkel is bijvoorbeeld een van de glorieuze hoogtepunten van de film. Adkins en Andrei ‘The Pittbull’ Arlovski beuken elkaar hier op magistrale wijze tot pulp. Maar er is meer.

Hyams heeft door middel van de minimalistische soundtrack en de nachtmerrieachtige beelden een genre overschrijdend werkstuk afgeleverd wat zowaar vragen durft te stellen. Gedurfd, maar niet altijd geslaagd. Het tempo zwalkt van tergend traag tot turbo op de turbo en kan dus niet echt consequent genoemd worden. Daarnaast zullen Van Damme en Lundgren-liefhebbers zich enigszins bekocht voelen, want echt veelvuldig zijn ze niet in beeld. Toch zijn hun rollen wel belangrijk in het verhaal en vooral Van Damme ziet er opmerkelijk uit met zijn kale koppie. Adkins is misschien wat minder charismatisch dan de twee krasse spierbundels, maar is natuurlijk een geniale atleet dus de fysieke actie is meer dan geslaagd. Of Hyams met Day of Reckoning de gemiddelde UniSol-fan een groot plezier heeft gedaan, betwijfel ik, gezien de reacties op verschillende sites- en fora, maar ik kan persoonlijk zijn lef wel waarderen. Een voorzichtige aanrader dus.


"Adkins en Andrei 'The Pittbull' Arlovski beuken elkaar op magistrale wijze tot pulp."