Iceage – You’re Nothing (2013)

Het Deense Iceage werd met hun vorige album New Brigade door hippe hipstersites als Pitchfork zo’n beetje onthaald als de redders van de punk. Ik had niet echt het idee dat punk zo nodig gered diende te worden, maar goed, de hype heeft de band flink wat succes gebracht. Nu is er dan de opvolger You’re Nothing en met die titel kan ik het alleen maar eens zijn.

Iceage klinkt in mijn oren als de punkversie van de Josti-band. Gitaren vals, drummer uit de maat en een zanger die er wanhopig doorheen jengelt. Nee, ik neem deze opmerking terug, want de Josti-band klinkt eigenlijk een stuk strakker. De opnames klinken alsof ze door een My First Sony met kapot cassetedeck zijn opgenomen, maar hebben waarschijnlijk meer gekost dan mijn jaarsalaris. Er staat welgeteld één semi-fatsoenlijk nummer op de plaat en dat is het in het Deens gezongen Rodfæstet waar nog wel een vorm van energie merkbaar is. Misschien maar goed dat ik de tekst niet versta, want de zanger schijnt ook nog eens te flirten met rechts-extremisme. Hoe tegendraads.


"De opnames klinken alsof ze door een My First Sony met kapot cassetedeck zijn opgenomen, maar hebben waarschijnlijk meer gekost dan mijn jaarsalaris"