Sinister (2013)

Ik ben een beetje een watje wat horror betreft. De slasher-variant inclusief bloed en ranzigheid doet me niet zoveel meer, maar wanneer er meer suspense in het spel komt zit ik meestal te bibberen achter een kussentje, omdat ik het te spannend vind om te kijken. Sinister vond ik best wel eng.

De toon wordt al meteen gezet met een verontrustend intro waarin een Super 8 filmpje getoond wordt waarop een familie op gruwelijke, maar uiterst originele wijze om zeep wordt gebracht. Het hoe en het wat is uiteraard niet duidelijk. Ook niet voor schrijver Ellison Oswalt (Ethan Hawke op zijn hufterigst) die in zijn nieuwe huis op een doos vol van dit soort filmmateriaal stuit. Hij was namelijk ooit succesvol met zijn real crime boeken, maar de laatste tijd wil het niet echt meer vlotten. In een wanhopige poging op inspiratie heeft hij dit huis gekocht waarin ooit een familie woonde die ook op brute wijze afgeslacht is. Elk weldenkend mens zou na deze lugubere vondst de politie inschakelen en linea recta de verhuisdozen weer inpakken, maar nee, Ellison niet dus. Hij denkt goud in handen te hebben voor zijn nieuwe boek. Dat er om hem heen steeds vreemdere dingen gebeuren en dat zijn eigen gezin ernstig lijdt onder zijn prestatiedrang deert hem amper.

Er is best veel mis met Sinister: de hoofdpersoon is onuitstaanbaar, er wordt gebruik gemaakt van gemakzuchtige jumpscares door middel van keihard geluid en er wordt halverwege de film een karakter geïntroduceerd dat wel even via Skype uitlegt hoe de vork in de steel zit. Als kijker weet je op dat moment eigenlijk al veel meer dan de hoofdpersoon dus komen dit soort expositiemomentjes enigszins knullig over. Toch scoort de film in mijn ogen een voldoende. Hij is namelijk behoorlijk spannend, vooral als die eigenwijze lul van een Oswalt zich weer waagt aan totaal stupide acties zoals in het pikkedonker op verkenning uitgaan. Ongeloofwaardig, maar wel eng. Het einde is een beetje een bummer, maar past eigenlijk wel goed bij het voorafgaande dus daar kan ik regisseur Scott Derrickson (ook van The Exorcism of Emily Rose) niet op afrekenen.

En ja hoor breaking news: De sequel is inmiddels ook aangekondigd. Sinisterer?


"Ongeloofwaardig, maar wel eng"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.