Silver Linings Playbook (2013)

De ‘Never go full retard’ Oscar-regel lijkt nog steeds te gelden, want zowel Bradley Cooper, Robert De Niro als Jennifer Lawrence werden genomineerd voor hun rollen in Silver Linings Playbook – waarvan overigens alleen de laatste die ook daadwerkelijk heeft gewonnen. Ze zijn dan ook alleen maar een béétje gek en niet helemaal.

Pat (Bradley Cooper) is bijvoorbeeld net weer terug uit een psychiatrische kliniek en lijdt aan dwangneuroses en angstaanvallen. Hij leeft in zware ontkenning, want hij is ervan overtuigd dat zijn vrouw hem ooit weer terug zal nemen. Dat hij niet meer in haar buurt mag komen, nadat hij haar minnaar bijna doodsloeg is maar een klein obstakel toch? Positief denken.

Noodgedwongen woont hij weer bij zijn ouders en het lijkt erop dat de appel niet ver van de boom valt, want zijn vader Pat Sr. (Robert De Niro) is al net zo’n neuroot als hemzelf en dat botst nogal. Tijdens een etentje bij zijn maatje Ronnie ontmoet Pat diens schoonzus Tiffany (Jennifer Lawrence) die net weduwe is geworden en dus ook niet bepaald lekker in haar vel zit. Dat klikt en ze worden vrienden, zonder benefits, want Pat is nog steeds bezig zijn eigen vrouw terug te winnen, dus elke toenaderingspoging van Tiffany wordt glashard afgewezen.

David O. Russell is het type regisseur dat films maakt, die op papier niet heel apart of vernieuwend zijn, maar vervolgens zo’n draai aan het materiaal geeft dat er toch iets bijzonders ontstaat. In weze is Silver Linings Playbook gewoon een feelgood-film maar dan wel één met een raar randje. Ook heeft hij – net als zijn vorige film The Fighter – wederom een goede keuze gemaakt qua cast. Cooper en Lawrence zijn een leuk stel labielen en zo goed als hier heb ik De Niro al in tijden niet meer gezien. Acht Oscar-nominaties is misschien wat overdreven, maar dat neemt niet weg dat Silver Linings Playbook een zeer geslaagde film is.


"Cooper en Lawrence zijn een leuk stel labielen en zo goed als hier heb ik De Niro al in tijden niet meer gezien."