Flight (2013)

Regisseur Robert Zemeckis keert na jaren van bloed- en zielloze cgi terug naar de live-action film. Denzel Washington speelt piloot William ‘Whip’ Whitaker die een tot crashen gedoemd vliegtuig op miraculeuze wijze aan de grond weet te krijgen. Aanvankelijk wordt hij als held onthaalt, maar als uit het toxicologisch rapport blijkt dat hij gigantische hoeveelheden drank en drugs in zijn systeem had zitten tijdens de vlucht verandert dat de hele zaak.

Voor hij het weet is Whip lijdend onderwerp van een diepgravend onderzoek en als het even tegenzit dreigt er ook een forse gevangenisstraf wegens dood door schuld. Is natuurlijk ook niet netjes, dronken en doorgesnoven achter het stuur zitten. Ook niet als dat stuurtje vastzit aan een vliegtuig. In het ziekenhuis ontmoet hij de junkie Nicole die ternauwernood een heroïne-overdosis overleefd heeft en de twee beginnen aan een gecompliceerde romatische relatie. Zij is juist afgekickt, maar Whip is nog in de ontkenningsfase van zijn alcoholisme, je kent het wel.

Flight is een film die ondanks de dappere pogingen van de cast het niveau van de waargebeurde woensdagavond-film nergens weet te ontstijgen. Natuurlijk is de crash spectaculair in beeld gebracht, en acteurs als Denzel Washington, John Goodman (als Whips malle drugdealer en enige echte vriend Harling Mays), Don Cheadle (Whips aalgladde advocaat Hugh Lang) gewoon goed, maar het script barst uit zijn voegen van de cliché’s en platte karakters. Wat ik ook jammer vindt is dat een vraag die mij zelf bezighield nergens zelfs maar ter sprake komt. Was het niet namelijk niet juist Whips gedrogeerde toestand die hem op zo’n creatieve wijze tot landen dwong? Niet dat ik vind dat piloten eerst wat geestverruimende middelen tot zich moeten nemen voordat ze mogen landen, maar ik vind het wel erg vaag dat deze optie volledig weg is gelaten. Denzels Oscar-nominatie is wel verdiend, maar de film eromheen is die eigenlijk niet waard.


"Flight is een film die ondanks de dappere pogingen van de cast het niveau van de waargebeurde woensdagavond-film nergens weet te ontstijgen."