Stolen (2013)

Nicolas Cage speelt in Stolen meesterdief Will Montgomery die na een paar jaar brommen vrijkomt. Zijn laatste criminele activiteit ging namelijk niet héél goed. Gedoe met zijn handlangers, kogels in benen en een missende buit van 10 miljoen. Vervelend hoor.

Will is nu dus weer vrij en heeft net zijn van hem vervreemde dochter Alison gesproken wanneer hij een telefoontje krijgt. Zijn doodgewaande partner in crime Vincent blijkt nog springlevend en heeft Alison gekidnapped en achter in zijn taxi geprakt. Vincent (gespeeld door Josh Lucas van Sweet Home Alabama-faam) is namelijk pissed. Hij is na de mislukte overval volledig aan lager wal geraakt en mist een stuk van zijn been. Dat hij er nu supercool uitziet met zijn blade-runner been is blijkbaar niet genoeg, want hij wil die missende 10 miljoen van Will hebben. Will beweert echter dat hij het tijdens de vlucht voor de politie verbrand heeft dus er ís helemaal geen 10 miljoen meer, o jee wat nu?

Dat Stolen een onlogische film is, is nu al – ondanks dat 2013 pas een maand oud is – understatement van het jaar. Niet alleen de personages handelen volledig uit de lucht gegrepen, ook de dingen die ze doen slaan helemaal nergens op met als dieptepunt een inbraak in een bank die te mal voor woorden is. Tot overmaat van ramp staat Cage in de ‘normaal’-modus dus van gekke bekken trekken en andere zottigheden is ook al geen sprake. Hij is wel erg actief: Rennen, springen, vechten, hij doet het allemaal! Alsof hij zijn innerlijke Steven Seagal aangesproken heeft. Daarnaast gaat Josh Lucas helemaal loos in zijn rol van de doorgedraaide Vincent, aan hém ligt het niet aan dat de film een doffe ellende is. Van regisseur Simon West (The Expendables 2, Con Air) hoeven we natuurlijk geen Oscar-niveau te verwachten. Getuige zijn The Mechanic-remake met Jason Staham heeft hij best een vermakelijke actiefilm in zich, maarStolen is dat niet.


"Tot overmaat van ramp staat Cage in de 'normaal'-modus dus van gekke bekken trekken en andere zottigheden is ook al geen sprake."