Goon (2011)

Ijshockey is een grappige sport. In beschermende kleding gestoken alphamannetjes die elkaar om het minste of geringste tot pulp beuken. En dan moet er ook nog een puck in een doel geschoten worden. Perfect voer voor een fijne sportfilm dus.

Doug (Seann William Scott) werkt als uitsmijter in een bar, maar zijn echte talenten worden ontdekt wanneer hij tijdens een ijshockeywedstrijd hardhandig een einde maakt aan de agressie van een van de spelers. Dat die consternatie eigenlijk is uitgelokt door de grote mond van zijn vriend Pat (Jay Baruchel) doet er niet toe. Doug kan dan misschien amper op schaatsen staan, hij doet het prima als enforcer. Deze dommekrachten worden ingezet wanneer de sterspeler van de tegenpartij een muur nodig heeft om tegenaan te botsen.

Ondanks de tegenwerking van zijn familie, zijn ouders hadden hem liever net als zijn broer Ira dokter zien worden, klimt Doug snel op in de ijshockeywereld en hij wordt ingezet als enforcer en beschermer van de enigszins instabiele Xavier Laflamme. Deze Xavier heeft na een traumatiserende aanvaring (zowel geestelijk als lichamelijk) met de legendarische enforcer Ross Rhea (Liev Schreiber) zijn status van eeuwige belofte nooit meer waar kunnen maken. In de tussentijd heeft Doug ook nog eens kennis gemaakt met de eigenzinnige Eva (Allison Pill) en er begint zowaar iets moois tussen de twee op te bloeien.

Goon is een verrassend leuke film met het hart op de juiste plaats die netjes volgens alle clichés van een sportfilm verloopt. Inclusief episch eindgevecht tussen Doug en Ross. Hoofdrolspelers Seann William Scott en Liev Schreiber zijn beiden erg goed als de schaatsende vechtersbazen, maar ook Jay Baruchel (die ook meeschreef aan het script) als de mallotige Pat en Allison Pill als love-interest Eva zorgen ervoor dat de film ver boven de middelmaat uitstijgt.


"In beschermende kleding gestoken alphamannetjes die elkaar om het minste of geringste tot pulp beuken."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.