Toppers en floppers 2012

Het is weer lijstjestijd! 2012 is een verrassend filmjaar gebleken. Films waarvan ik vorig jaar verwachtte dat ze geheid in mijn top tien zouden eindigen, worden keihard ingehaald. Onder enig voorbehoud, aangezien ik nog wat kanshebbers niet heb gezien (Argo, Broken Circle Breakdown, Wreck-It Ralph, Seven Psychopaths), presenteer ik u de top 12 van 2012!

Toppers


12. Klovn

Het Deense Klovn is waarschijnlijk de meest incorrecte film van het jaar, maar de lompe capriolen van de twee hoofdrolspelers zijn wel heel erg grappig.


11. Cloud Atlas

The Wachowski’s hebben samen met Tom Tykwer een indrukwekkend werkstuk afgeleverd. Ondanks het zoetsappige thema en de af en toe belachelijke makeup hebben ze het voor elkaar gekregen mij drie uur lang te boeien met zes tijd- grens- en rasoverschrijdende verhalen.


10. De Rouille et d’Os

Rauw drama met een hapgrage orca, illegale vuistgevechten en Matthias Schoenaerts en Marion Cotillard in bloedvorm.


9. Chronicle

Found footage film over tieners met superkrachten doet veel dingen goed in een snel obligaat geworden genre.


8. Ted

Seth McFarlanes Family Guy is qua humor te willekeurig naar mijn smaak, maar als vuilbekkende teddybeer Ted schiet hij samen met Mark Wahlberg wél in de roos.


7. The Raid

Hoe een simpel concept een van de spectaculairste actiefilms van het jaar werd.


6. Magic Mike

Het had Showgirls met piemels kunnen worden, maar het werd een mooi komisch drama met een hilarische Matthew McConnaughey en een Channing Tatum die stiekem heeft leren acteren.


5. The Cabin in the Woods

Geweldige parodie op én tegelijkertijd een welgemeende ode aan de horrorfilm.


4. The Avengers

Beetje rommelige, maar erg lekkere superheldenensemblefilm geeft de donkere ridder het nakijken.


3. Looper

Tijdreizen was in tijden niet zoveel fun. Een intelligent script en goede acteurs doen de rest.


2. Skyfall

Daniel Craig is een geweldige Bond en met Javier Bardem als nare nemesis en Sam Mendes op het regisseursstoeltje kon het het haast niet fout gaan. En dat ging het ook niet.


1. Holy Motors

Geen film, maar een ervaring. Van dit soort promopraatjes wordt ik meestal kotsmisselijk, maar in het geval van Holy Motors is er geen woord van gelogen. Leos Carax regisseerde zijn vaste hoofdrolspeler Denis Lavant tot fenomenale hoogtes in een film die nog lang blijft hangen.

Net niet

Drie megaproducties die gebukt gingen onder beroerde scripts, technische miskleunen of overambitieuze regisseurs en daardoor misschien niet eens echt slecht, maar wel minder waren dan ze hadden kunnen zijn.

The Hobbit: An Unexpected Journey
The Dark Knight Rises
Prometheus

Floppers


The Amazing Spider-Man

Ondanks een goede Peter Parker (Andrew Garfield) kon de overbodige reboot me totaal niet boeien.


The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2

De minst slechte uit de serie, dát wel, en met een episch vampierengevecht lijkt er zowaar wat venijn in de finale te zitten, maar het zaaddodende happy end, maakte bruut een einde aan mijn optimisme.


The Cold Light of Day

Ongeïnspireerde spionagethriller deed heftig verlangen naar de aftiteling.


Battleship

Deze film heeft de twijfelachtige eer om de enige te zijn die ik uitgezet heb. En dan is de aanbeveling ‘na drie kwartier wordt hij nog een soort van oké’ ook niet genoeg om de play-knop weer in te drukken.

Wat brengt 2013 ons?

In januari al meteen Tarantino’s Django Unchained, The Master, en Lincoln, dus dat begint goed. En met spektakels als Iron Man 3, Guillermo Del Toro’s Pacific Rim, het Tom Cruise sf-vehikel Oblivion en Kick Ass 2 zit het verder vast ook wel snor. Of niet… dat zien we volgend jaar wel weer!


"Top 2012!"