De Rouille et D ‘Os (2012)

Twee beschadigde mensen vinden elkaar in dit rauwe drama van Jacques Audiard (Un Prophete). Ali (Matthias Schoenaerts) is een aan lager wal geraakte ex-bokser, Stéphanie (Marion Cotillard) is een na een ongeval gehandicapt geraakte orcatrainster.

Ze ontmoeten elkaar wanneer Anna nog volledig intact is en Ali bijschnabbelt als uitsmijter bij een discotheek. Hij woont inmiddels samen met zijn bij zijn ex weggehaalde zoontje Sam bij zijn zus en moet allerhande baantjes aannemen om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Ali treedt als reddende engel op wanneer Stéphanie met bloedneus en een stuk in haar kraag mot heeft met een discoganger met losse handjes en brengt haar naar huis. Kort daarna krijgt Anna het noodlottige ongeval op haar werk en moet beide onderbenen afstaan aan een hongerige orca.

Totaal verslagen valt ze in een diepe depressie, maar neemt toch contact op met Ali die haar met zijn onbehouwen gedrag weer uit haar zelfopgelegde isolement weet te trekken. Er ontstaat een vriendschap tussen de twee, mét benefits, want Ali staat altijd wel paraat, of zijn sekspartner nu onderbenen heeft of niet. Hij is niet zo moeilijk.

De Rouille et D’Os (Rust and Bone in het Engels) is ondanks het heftige karakter gelukkig geen deprimerende film. De vechtscènes – Ali doet aan illegale vechtwedstrijden mee – zijn bloederig en meedogenloos in beeld gebracht en af en toe pijnlijk om te aanschouwen. Het drama ligt er alleen in de derde akte van de film nèt iets te dik bovenop, maar Audiard heeft na het geniale Un Prophète toch weer een prachtige film afgeleverd. Niet in de laatste plaats dankzij twee uitmuntende hoofdrolspelers. Schoenaerts rol lijkt wel wat op degene die hij speelde in Rundskop, maar dat neemt niet weg dat hij wederom bewijst over een enorm acteertalent te beschikken. Maar ook Marion Cotillard is prachtig breekbaar en strijdlustig als Stéphanie. En dan vallen haar af en toe wat onbeholpen wegge-CGI’de beentjes ook niet meer op.


"Ali staat altijd wel paraat, of zijn sekspartner nu onderbenen heeft of niet."