The Campaign (2012)

Komedie met Will Ferrell en Zach Galifianakis die het tegen elkaar opnemen in een politieke strijd om de macht in North Carolina. Congressman Cam Brady (Ferrell) wint al jaren zonder tegenstand de verkiezingen, maar na een paar schandaaltjes wordt onbenul Marty Higgins (Galifianakis) ingeschakeld door de Motch brothers, twee corrupte en invloedrijke zakenmannen.

The Campaign wordt in de trailers afgeschilderd als een Anchorman-kloon met een politiek randje, maar heeft daar op de hoofdrolspeler na eigenlijk weinig mee van doen. Natuurlijk kan Will Ferrell het niet laten om van Brady een vrouwenverslindende megalomaan te maken, maar de film is meer een pittige satire dan een dijenkletser. Natuurlijk valt er genoeg te lachen want bij het gevecht van de twee kemphanen is niemand veilig. Baby’s, schattige hondjes, of de vrouw van Higgins, allemaal vallen ze ten prooi aan Brady’s vechtlust. Ook Galifianakis is weer lekker op dreef als de verwijfde minkukel (inclusief mopshondjes) die zich zó goed laat sturen door zijn nietsontziende campagneleider Tim (een leuke rol van Dylan McDermott) dat hij zowaar echt een dreiging wordt voor Brady. The Campaign zit sowieso wel goed in de bijrollen, wat te denken van John Lithgow en Dan Aykroyd als de nare Motch-broeders en Jason Sudekis als Brady’s rechterhand Mitch?

Dat regisseur Jay Roach (Meet the Fockers) de cliché’s in de derde akte niet weet te vermijden en daardoor de scherpte verliest is wel jammer, maar ook weer niet echt rampzalig. Geen klassieker dus, wel goed voor een paar vette lachmomenten.


"Geen klassieker, wel goed voor een paar vette lachmomenten."