Savages (2012)

Ben, Chon en O. (kort voor Ophelia) hebben het goed voor elkaar in een gezellige driehoeksverhouding. Ben (Aaron Johnson) en Chon (Taylor Kitsch) runnen in het paradijselijke Californië samen een wiet-imperium waarbij de idealistische Ben de zakelijke en botanische kant voor zijn rekening neemt, en oorlogsveteraan Chon ervoor zorgt dat er niet met ze gefucked wordt. O. (Blake Lively) fungeert hierbij als liefdes-jus die de drie bij elkaar houdt. Allemaal heel erg happy happy joy joy dus, totdat een Mexicaans kartel zich hardhandig in hun zaakjes mengt.

Dit Baja Cartel, onder leiding van de bikkelharde Elena (Salma Hayek) doet de twee een zakelijk voorstel wat meer op een hostile take-over lijkt want het komt er op neer dat de Mexicanen flink gaan verdienen aan Ben en Chons superwiet terwijl de vrienden er zelf bekaaid vanaf komen. Dit voorstel wordt dan ook afgewezen, maar met gevolgen. Elena’s employee en vieze zaakjes opknapper Lado (een onsmakelijk besnorde Benicio Del Toro) ontvoert O. om Ben en Chon zo op andere gedachten te brengen. Maar liefde is sterk en de twee zetten alles op alles om hun gedeelde vriendinnetje terug te krijgen. Gelukkig hebben ze connecties met Dennis (John Travolta), een corrupte DEA-agent. Ook Chons militaire vriendjes steken graag een handje toe in hun strijd tegen het kartel.

Oliver Stone keert met Savages terug naar het crime-genre waar hij al sinds Natural Born Killers en U-Turn niet meer vertoefde. Met succes want Savages is een stuk leuker dan Stones vorige film, de mislukte Wall Street sequel Money Never Sleeps. De film is niet perfect, ik had best zonder de voice-over van Blake Lively gekund bijvoorbeeld, maar de leuke hoofdrolspelers – ik ben na drie films eindelijk een beetje aan het hoofd van Taylor Kitsch gewend en begin hem zelfs wel goed te vinden – en het vol bloederig geweld zittende verhaal zorgen ervoor dat ik me prima vermaakt heb. En dan Benicio Del Toro, die heeft met Lado een schurk neergezet die werkelijk de rillingen over je rug doet lopen. Daarbij verbleken de eveneens niet verkeerde acteerprestaties van de rest van de cast een beetje, maar dat is meer een compliment aan het adres van Del Toro dan kritiek op Selma Hayek of John Travolta die er tegnwoordig strakker uitziet dan ten tijde van Pulp Fiction. Hij heeft vast een goede personal trainer of masseur ofzo.

Stone neemt misschien uiteindelijk iets teveel tijd voor het verhaal – er had best een kwartiertje uitgekund – maar hij is gelukkig nog steeds obstinaat genoeg om het publiek in de laatste minuten nog even flink op het verkeerde been te zetten.


"En dan Benicio Del Toro, die heeft met Lado een schurk neergezet die werkelijk de rillingen over je rug doet lopen."