NOFX – Self Entitled (2012)

NOFX. Ze bestaan inmiddels alweer meer dan 30 jaar en poepen eens in de zoveel tijd een nieuw plaatje uit. Afhankelijk van opper NOFX-er Fat Mikes geestelijke toestand en inspiratie-niveau wisselen die onderling nogal in kwaliteit. Self Entitled valt zo’n beetje in de middenmoot, niet goed, niet slecht.

De toeters en bellen zijn ditmaal in de kast gelaten dus wie vrolijke ska-trompetjes en oehs en aahs wil horen, kan lang zoeken, want Mike is niet vrolijk. Hij is dan ook net gescheiden getuige het treurige I’ve Got One Jealous Again, Again wat het vervolg is op We Got Two Jealous Agains van War on Errorism uit 2003. Tsja, boedelscheidingen hebben ook invloed op platenverzamelingen blijkbaar. Dit is overigens een van de betere songs op Self Entiteld, want er staat nogal wat ongeinspireerd vulwerk op. Nummers als I, Fatty, Secret Society en My Sycophant Others lijken wel heel erg op oud materiaal. Daar staan gelukkig wel weer toppers als het ook al zo dramatische She Didn’t Lose Her Baby, het anti-Jihad lied 72 Hookers en het op een hysterisch gitaarriffje gebouwde Cell Out tegenover. Zoals gezegd, niet de beste plaat uit hun catalogus, maar nog altijd zeer acceptabel.

Tracklisting:

72 Hookers
I Believe in Goddess
Ronnie & Mags
She Didn’t Lose Her Baby
Secret Society
I, Fatty
Cell Out
Down with the Ship
My Sycophant Others
This Machine Is 4
I’ve Got One Jealous Again, Again
Xmas Has Been X’ed


"Wie vrolijke ska-trompetjes en oehs en aahs wil horen, kan lang zoeken, want Mike is niet vrolijk."