Wanderlust (2012)

Het New Yorkse stel George (Paul Rudd) en Linda (Jennifer Aniston) hebben zich net een miniscuul studioappartement in hartje New York laten aansmeren wanneer het noodlot toeslaat en George zijn baan kwijtraakt. Aangezien Linda in een permanente staat van inbetween jobs verkeert, zit er niets anders op dan hun microloft weer te verkopen en bij Georges irritante broer in te trekken.

Onderweg hiernaartoe stranden ze echter – door toedoen van een naakte man die plotseling voor hun auto opduikt – en ze zijn genoodzaakt de nacht door te brengen in een hippie-commune, Elysium genaamd. Hier maken ze kennis met een bonte stoet aan bijzondere types die hun leven op geheel eigen wijze invullen. Deuren, daar doen ze bijvoorbeeld niet aan in Elysium. Lastig, als je net even rustig wilt gaan zitten poepen, zo ondervindt George. En dan zit de aalgladde communeleider Seth (Justin Theroux) met zijn gelul over vrije liefde ook nog eens te azen op zijn Linda.

Wanderlust is geproduceerd door Judd Apatow en de hierdoor geschapen verwachtingen werken een beetje in het nadeel van de film, want deze is lang niet zo geslaagd als Apatows betere werk. De moraal ligt er dit maal wel erg dik op. Natuurlijk is het gejaagde leven van de moderne mens die alles wil niet zaligmakend. Deze boodschap wordt er door de stereotype hippies met de botte bijl ingebeukt en dat gaat op den duur irriterren. Toch valt er nog wel te lachen, Rudd en Aniston zijn hun eigen innemende zelf en ondanks dat hun karakters eigenlijk niet al te sympathiek zijn, weten ze puur op charme de eindstreep te halen. Wanderlust is dus geen hoogvlieger, maar met bijgestelde verwachtingen kun je je er ook geen buil aan vallen. En eind goed al goed: Aniston en Theroux leerden elkaar op de set kennen en zijn nu een koppeltje. Is dat niet mooi?


"Deze boodschap wordt er door de stereotype hippies met de botte bijl ingebeukt"