The Raid (2011)

Een flatgebouw, een SWAT-Team dat een crime-boss moet arresteren en honderden bewoners die tussen deze twee partijen in staan. Dat is The Raid in een notedop. Het klinkt simpel, maar het levert wel een van de meest spectacalaire actiefilms van het jaar op.

Indonesië is niet de meest voor de hand liggende plek waar je van verwacht dat er een actiefilm vandaan komt, maar als het aan regisseur Gareth Evans (een Welshman die naar Indonesië geëmigreerd is) ligt, komt aan dat vooroordeel met The Raid snel een einde. Met een budget waar je ongeveer een honderdste van The Avengers van kunt financieren zet hij een behoorlijk gelikte productie neer waarin hoofdrolspeler Iko Uwais zijn martial arts talenten mag botvieren op talloze tegenstanders. Hij is geen sierlijke vechter à la Bruce Lee of Tony Jaa, nee Iko is een stuk bruter en gebruikt alles en iedereen om de bad guys in elkaar te timmeren. Over een botbreuk of schotwond meer of minder wordt dan ook niet moeilijk gedaan. Een van de hoogtepunten van de film is het driewegsgevecht waarbij Iko het samen met zijn broer opneemt tegen de rechterhand van de topcrimineel. Nu Tony Jaa de weg geestelijk een beetje kwijt is en Bruce al decennia onder de groene zoden ligt kan Iko mooi het martial arts stokje van hen overnemen. Voor het verhaal hoef je The Raid niet te zien, maar voor het niet aflatende knokspektakel des te meer.


"Over een botbreuk of schotwond meer of minder wordt dan ook niet moeilijk gedaan."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.