The Amazing Spider-Man (2012)

Het is pas tien jaar geleden dat het eerste deel van Sam Raimi’s Spinnemans-trilogie verscheen, en toch acht Sony de tijd al rijp voor een reboot. Toen bekend werd dat Marc Webb (wel een toepasselijke naam natuurlijk) de regie op zich zou nemen sprong ik niet bepaald een gat in de lucht. Zijn 500 Days of Summer is mijn ogen een van de meest overgewaardeerde films van de afgelopen jaren, en daarnaast heeft de beste man geen ervaring met het regisseren van actie. Gaat dat wel goed?

Helaas zijn mijn zorgen achteraf wel gegrond gebleken, want The Amazing Spider-Man is allesbehalve Amazing. De ellende begint al bij de debiele keuze om opnieuw de hele origine van Spider-Man te laten zien. Natuurlijk wel op een eigen manier, maar het blijft nog steeds heel oude zure wijn in een fris nieuw spandex-pakje. Ook lijken de scenarioschrijvers (er waren er wel drie voor nodig) vergeten te zijn dat een superheldenfilm zo goed is als de tegenstander van de held en die is in het geval van The Lizard behoorlijk mislukt. Zelfs topacteur Rhys Ifans in de rol van doorgedraaide wetenschapper Curt Connors kan er weinig mee. Van een man met één arm die zichzelf in een reuzenhagedis kan muteren en als plan heeft om de hele bevolking in deze koudbloedigen te veranderen word ik niet vrolijk zou Rob Geus zeggen.

Er zijn wel wat lichtpuntjes: Andrew Garfield zet een totaal andere Peter Parker neer dan Tobey Maguire, en doet dat vol overgave. Hij is niet de stoffige nerd uit de comics, maar meer een hoogbegaafde skateboardende emo-hipster. Dat klinkt erger dan het is, want Garfield is gewoon erg goed. Ook Emma Stone als love-interest (zowel voor als achter de camera’s) is leuk op dreef. Aan de cast ligt het dus niet, want ik heb het nog niet eens gehad over Martin Sheen en Sally Field als Peters oom en tante en Dennis Leary als Peters aanstaande schoonpapa. Nee, het is vooral het zuigende script en de zouteloze regie die dit spinnetje de das omdoen.


"Het zuigende script en de zouteloze regie doen dit spinnetje de das om."