Future of the Left – The Plot against Common Sense (2012)

Ik heb duidelijk een paar jaar niet op zitten letten, want ik had nog nooit van Future of the Left gehoord en The Plot against Common Sense is blijkbaar alweer hun derde album. En wat voor één!

Het uit Wales afkomstige FOTL is geen band die zich makkelijk in een hokje laat plaatsen. Het furieus beukende openingsnummer Sheena is a T-Shirt Salesman is slechts het topje van de ijsberg want een heel scala aan stijlen passeert de revue. Van zwaar overstuurde bassdrones tot vrolijke synthesizer-riedeltjes. Het is er allemaal. Zanger Andy Falkous klinkt soms behoorlijk als Jello Biafra, maar de vergelijkingen met andere bands zijn eigenlijk ver te zoeken. Zijn teksten zijn cynisch, maar grappig en gelukkig nooit met een vervelend opgestoken vingertje. Titels als Polymers are Forever, Sorry Dad, I Was Late for the Riots en Robocop 4 — Fuck Off Robocop zeggen wel genoeg denk ik.

Voor mij is Future of the Left dus wel een beetje een ontdekking en ik ga zeker de vorige twee platen Curses en Travels with Myself and Another uitchecken.


"Van zwaar overstuurde bassdrones tot vrolijke synthesizer-riedeltjes. Het is er allemaal."