21 Jump Street (2012)

Mensen maken zich druk om de stomste dingen. Het nieuwe postuur van de voormalig volslanke Jonah Hill zorgde voor een hoop ophef onder de talkbackers van filmsite Aintitcoolnews.com. Waarschijnlijk omdat deze zelf aan morbide obesitas lijdende meganerds zich verraden voelen door iemand die ooit een van hun was. Ach ja, goed, 21 Jump Street.

Tegenpolen Jenko (Channing Tatum) en Schmidt (Jonah Hill) zijn tijdens hun high schooltijd niet echt buddies, maar komen elkaar weer tegen op de politieacademie en leggen hun gedoetjes helemaal bij. Vers van school worden ze na een volledig in de soep gelopen arrestatie afgescheept naar een undercoverteam dat als taak heeft om te infiltreren op een high school waar een levensgevaarlijke nieuwe drug op is gedoken. Makkelijk zat, maar er zijn nogal wat dingen veranderd sinds de partners zelf op school zaten. Sportieve jocks als Jenko zijn niet automatisch meer de populairste types, nee, ecologisch verantwoorde hipperds maken nu de dienst uit. Voor de lullige Schmidt een buitenkans, want nu kan ook hij zich eens baden in de glorie der populariteit.

21 Jump Street is een remake van de gelijknamige jaren ’80 serie met Johnny Depp maar ik kan me niet meer herinneren of de serie ook zo lollig bedoeld was als deze remake. Het plot is zo dun als een rietje en fungeert dan ook slechts als kapstok voor het spervuur aan grappen wat over de kijker heengesmeten wordt. Tatum en Hill zijn een geslaagde combi en hebben goede chemie samen, en zelfs Ice Cube is erg grappig als de clichematig boze afro-amerikaanse chef van de twee smerissen.

21 Jump Street is geen film die je je na een week nog herinnert, maar ik heb me er wel prima mee vermaakt. Met een slecht geheimgehouden cameo van Depp (want al vrij snel uitgelekt) in de derde akte van de film als leuke vewijzing naar de serie is het cirkeltje ook weer mooi rond.


"Het plot is zo dun als een rietje en fungeert dan ook slechts als kapstok voor het spervuur aan grappen dat over de kijker heengesmeten wordt."