Snow White and the Huntsman (2012)

Snow White and the Huntsman heeft één groot voordeel ten opzichte van die andere Sneeuwwitje-film, Tarsem Singhs Mirror Mirror. Namelijk géén Julia Roberts! Hoezee! Verder kan deze duistere herinterpretatie van het welbekende sprookje echter weinig potten breken.

Alles is donker en grauw in het universum van Snow White and the Huntsman. Disney it is not. De kwaadaardige koningin Ravenna (Charlize Theron) en haar enge broertje Finn (gespeeld door iemand die me vaag bekend voorkomt, maar wiens naam ik te lui ben om op te zoeken) regeren met ijzeren vuist over het volk. De ware prinses Snow White wordt gevangen gehouden in een tochtig kamertje in een toren van het kasteel, maar ze weet te ontsnappen en komt terecht in het ondoordringbare duistere bos. Slecht getimed, want Ravenna wilde net haar hart oppeuzelen om zo de eeuwige jeugd te vergaren. Bummer! Eric, de jager uit de titel wordt onder valse voorwendselen ingehuurd om Snow te vinden en haar aan de koniningin uit te leveren.

Er had best een aardige film in deze Lord of the Rings-achtige versie van het sprookje gezeten, ware het niet dat de hoofdrol gespeeld wordt door Kristen Stewart, die al net zo lethargisch oogt als in de Twilight-films. Wanneer er aan het Spiegeltje Spiegeltje Aan De Wand gevraagd wordt wie de mooiste in het land is en dit bleke emo-meisje met hazetanden wordt aangewezen in plaats van een koningin die eruitziet als Charlize Theron, is dat allesbehalve geloofwaardig. Natuurlijk, dat hoort zo in het verhaal, maar toch… Gelukkig zitten er een hoop fijne acteurs in de cast die de eer nog wat weten te redden. Zo is Chris Hemsworth (Thor) weer erg leuk in zijn rol van de jagersman, en de zeven dwergen bestaan uit digitaal kleingemaakte topacteurs als Bob Hoskins, Ian McShane, Eddie Marsan, Nick Frost en Ray Winstone.
Debuterend regisseur Rupert Sanders is voor mij een volslagen onbekende, maar hoeft zich met zijn creatieve jatwerk ook weer niet te schamen, want echt heel slecht is de film niet, wel onevenwichtig, maar dat ligt dan weer voornamelijk aan Stewart die gewoon verkeerd gecast is. Ik ben alleen bang dat er weinig kans is dat de rol van Snow White gerecast wordt in het alweer aangekondigde tweede deel, daar is ze waarschijnlijk toch te populair voor.


"Wanneer er aan het Spiegeltje Spiegeltje Aan De Wand gevraagd wordt wie de mooiste in het land is en dit bleke emo-meisje met hazetanden wordt aangewezen in plaats van een koningin die eruitziet als Charlize Theron, is dat allesbehalve geloofwaardig."