Men in Black 3 (2012)

Tien jaar na het tweede deel, komen Will Smith en Tommy Lee Jones doodleuk met een derde deel op de proppen. Maar zijn de in strak zwart kostuum gestoken alien-jagers nog wel relevant?

First things first, mega-bad guy Boris the Animal (Jemaine Clement van Flight of the Conchords) is na veertig jaar uit een zwaarbeveiligde gevangenis op de maan ontsnapt en heeft begrijpelijkerwijs nog een appeltje te schillen met Kay die hem daar minus linkerarm deed belanden. Hij gaat terug in de tijd en wist Kay op snode wijze uit de geschiedenis. Maar niet helemaal, want alleen Jay weet nog wie hij is. Ook hij zal dus terug in de tijd moeten reizen om het leven van zijn chagrijnige partner te redden.

Volgens alle gangbare wetten van de timetravel-film mag hij zo min mogelijk in aanraking komen met de jongere versie van Kay. En uiteraard lukt dat niet want Kay junior heeft Jay al vrij rap op de radar. Het blijkt dat de Men in Black ook in 1969 al zeer actief waren en nadat Jay – na ternauwernood aan een antieke versie van de neutraliser te zijn ontsnapt – aan Kay zijn missie heeft kunnen uitleggen, gaan ze samen op zoek naar de twee versies van Boris. Ze krijgen daarbij hulp van Griffin, de enige overlever van zijn door Boris en de zijnen uitgemoorde planeet. Deze Griffin is een multidimensionale entiteit die overal en nergens tegelijk is en van elke situatie het mogelijke verloop al weet. Vermoeiend, maar zo nu en dan wel erg nuttig.

Om even terug te komen op mijn vraag. Nope, echt relevant zijn ze niet meer, maar gelukkig nog wel vermakelijk. Ondanks de wat trage start van dit derde deel is het wel duidelijk dat Will Smith er, na vier jaar sabattical, weer zin in heeft. Hij vormt een mooi duo met de jonge versie van K, die erg goed gespeeld wordt door Josh Brolin. Alleen al voor zijn fenomenale Tommy Lee Jones imitatie zou je MIBIII moeten gaan bekijken. Het matige plot en de ook niet echt denderende bad guy van de anders zo leuke Clement doen de film daarentegen bijna de das om. En het er met de haren bijgesleepte melodramatische subplotje over Jay’s verleden had voor mij ook niet gehoeven. Dankzij Smith en Brolin dus nog een voldoende, maar het houdt niet over.


"Alleen al voor Josh Brolins fenomenale Tommy Lee Jones imitatie zou je MIBIII moeten gaan bekijken"