Dark Shadows (2012)

De ooit zo glorieuze samenwerking tussen Tim Burton en Johnny Depp heeft mijns inziens na de tenenkrommende opera Sweeney Todd en het hysterische Alice in Wonderland behoorlijk aan glans moeten inboeten. Met gepaste tegenzin begaf ik me dan ook naar Dark Shadows, wederom een remake. Van een nooit in Nederland uitgezonden cultserie ditmaal. Hmmm…

Depp speelt Barnabas Collins, een succesvolle en stinkend rijke womanizer die in de achttiende eeuw door een jaloers vriendinnetje en tevens heks Angelique (Eva Green op haar vreemdst) vervloekt wordt. Hij zal voortaan als vampier door het leven moeten. Hier heeft de wraakzuchtige dame echter niet genoeg aan, ze brengt zijn geliefden om en hitst de onnozele dorpsbewoners op om Barnabas op te jagen en laat hem levend begraven. Zo die zit! Bijna tweehonderd jaar later stuit een graafmachine op zijn kist en zo komt de bloedzuiger terecht in een voor hem totaal bizarre wereld van de groovy jaren zeventig. Hij gaat op zoek naar zijn voormalige woonplaats, het inmiddels behoorlijk vervallen landhuis Collinwood Manor, en treft daar zijn al even vervallen nazaten aan. Angelique heeft namelijk zelfs nadat ze hem onder de grond heeft laten verdwijnen haar zinnen gezet op het te gronde brengen van het Collins-familiebedrijf. Met succes.

Mijn vrees was ongegrond, Dark Shadows is misschien dan wel een film die alleen door de Burton-Depp combo gemaakt had kunnen worden, maar bezwijkt gelukkig niet onder de maniertjes van zowel de regisseur als de hoofdrolspeler. In de supporting cast treffen we weer veel bekende gezichten aan, zoals de onvermijdelijke Helena Bonham-Carter die de rol van de alcoholistische huispsychiater Dr. Hoffmann met verve speelt. Ook Chloë Moretz (Kick-Ass) als de irritante puberdochter Carolyn en Jackie Earle Haley als de beschonken klusjesman Willie zijn leuke toevoegingen aan de bonte stoet karikaturen die om Depps Barnabas heen mogen draaien. Depp heeft van deze wereldvreemde snuiter namelijk weer een bijzonder typetje weten te maken. Met zijn archaïsche taalgebruik en al even ouderwetse manieren heeft hij de grappigste momenten van de film.

Het middenstuk van de film heeft misschien net een paar obligate fish-out-of-water momenten teveel en had qua plot wel wat verrassender kunnen zijn, maar toch ben ik aangenaam verrast door Dark Shadows. Ze kunnen het dus nog.


"Dark Shadows is wel een film die alleen door de Burton-Depp combo gemaakt had kunnen worden."