The Hunger Games (2012)

De dystopische Verenigde Staten gaan na een allesvernietigende oorlog door het leven onder de naam Panem en zijn onderverdeeld in twaalf districten. Maar hoe houd je het volk in toom in tijden van crisis? De Romeinen wisten het al, je geeft ze brood en spelen. Maar helaas, het brood is op dus alleen de spelen blijven over: The Hunger Games.

Elk district levert een jongen en een meisje tussen de twaalf en achttien jaar oud en deze 24 uitverkorenen worden gedwongen met elkaar op leven en dood te strijden in een groots en bloederig mediaspektakel. De gladiatoren uit district 12 zijn de gedreven Katniss (Jennifer Lawrence) – die zich opofferde om haar jonge zusje te redden – en de bakkersjongen Peeta (Josh Hutcherson). Ze worden op een trein gezet en onder de hoede geplaatst van de alcoholistische Haymitch (Woody Harrelson met een raar kapsel) die geacht wordt de tieners voor te bereiden op hun waarschijnlijk niet al te prettige uiteinde.

The Hunger Games is de verfilming van het gelijknamige Young Adult-boek van schrijfster Suzanne Collins. Aangezien ik deze als Old Adult niet gelezen heb kan ik niet zeggen in hoeverre de film trouw is aan het boek, maar ik had af en toe wel het idee dat ik wat miste. Sommige personages doen bepaalde dingen waarvan ik naar hun beweegredenen alleen maar kon raden. En wanneer de romance tussen de twee gladiatoren opbloeit kwam dat op mij nogal geforceerd over, maar dat zal vast in het boek allemaal wat logischer zijn. Ik stoorde me ook wel aan de irritante manier waarop regisseur Gary Ross de gevechten tussen de tieners in beeld brengt, met een hoop camera-geschud en snelle cuts valt er werkelijk geen chocola te maken van de actie. Ik snap dat het lastig is om geweld tussen kinderen sjiek in beeld te brengen, maar deze wijze is vooral verwarrend.

Er zijn gelukkig ook wel goede punten aan te wijzen, hoofdrolspeler Jennifer Lawrence is bijvoorbeeld erg goed en draagt de film met gemak. Ook de bijrollen zijn goed bezet en ondanks zijn gekke pruikje is Woody Harrelson ook weer lekker op dreef. Zelfs Lenny Kravitz is in zijn rol van Katniss’ stylist Cinna goed op zijn plaats. De film is inmiddels een groot succes dus de andere boeken in de Katniss-serie zullen ook wel verfilmd worden, maar ik hoop wel dat die wat meer in balans zullen zijn dan het wat onevenwichtige The Hunger Games.


"Ik snap dat het lastig is om geweld tussen kinderen sjiek in beeld te brengen, maar deze wijze is vooral verwarrend."