Chronicle (2012)

Drie tieners vinden tijdens een feest bij een afgelegen boerenschuur een raar gat in de grond en besluiten met hun dronken kop er dan maar in te gaan. Ze treffen een mysterieus rood kristal en – zoals dat gaat in films – zijn ze een tijdje later opgezadeld met telekinetische superkrachten.

Niets nieuws onder de zon zou je denken, in de hausse aan superheldenfilms van de afgelopen jaren zijn er wel mallere manieren om aan superkrachten te komen langs gekomen, maar Chronicle is naar mijn weten de eerste found footage-variant. Een van de drie (on)fortuinlijke tieners is namelijk de gefrustreerde Andrew die net besloten heeft om bij gebrek aan een sociaal leven zijn eigen sores dan altijd maar te filmen. Dat komt mooi uit, want zo zien we als kijker precies hoe het drietal – naast Andrew bestaand uit zijn neef Matt en de populaire Steve – met hun nieuwe mogelijkheden omgaan. En zoals de tagline van de film al aangeeft: boys will be boys, dus auto’s worden verplaatsd, rokjes omhooggeblazen, er wordt leuk ge-HansKlokt en meer van dat soort geintjes. Wanneer Steve ontdekt hoe ze kunnen vliegen, gaat er letterlijk een wereld voor hen open. Dat er ook een keerzijde aan hun krachten kleeft wordt wel duidelijk wanneer Andrew ‘per ongeluk’ een irritante boerenkinkel met auto en al van de weg afduwt en haast laat verongelukken. Met grote kracht komt grote… you know the deal. De jolige sfeer tussen de drie slaat al snel om in wantrouw en jaloezie en het feit dat de labiele Andrew een keer te ver zal gaan kun je natuurlijk mijlenver zien aankomen.

Maar dat maakt de film van relatief nieuwe regisseur Josh Trank – hij regisseerde de tv-serie Kill Point en werkte mee aan Big Fan met Patton Oswalt – er niet zwakker op. De found footage gimmick verdwijnt door middel van een slimmigheidje – Andrews telekinese is zo verfijnd dat hij tegelijkertijd de camera kan bedienen terwijl hij met heel andere dingen bezig is – gelukkig al snel naar de achtergrond en geeft Trank zo mooi de gelegenheid om eens flink spectaculair uit te pakken. Met zijn beperkte budget en onbekende hoofdrolspelers heeft hij een indrukwekkende prestatie neergezet. Dat is de filmafdeling van Marvel comics blijkbaar ook niet ontgaan en zijn naam zoemt inmiddels rond bij de Fantastic Four en Venom producties.


"Dat er ook een keerzijde aan hun krachten kleeft wordt wel duidelijk wanneer Andrew 'per ongeluk' een irritante boerenkinkel met auto en al van de weg afduwt."