Quiz (2012)

Leo is een aalgladde quizmaster die op het punt staat naar Italië te vertrekken voor een welverdiend jaartje sabbattical. Hij heeft net zijn laatste show gedaan en wacht in een sjiek restaurant op zijn vrouw en dochter. De tijd verstrijkt, maar vrouw en kind zijn nergens te bekennen. Er is wel een rare man met een foto…

Op die foto staan zijn geliefden in nogal benarde posities, gebonden en gekneveld, en de engerd laat ze pas vrij wanneer Leo tien vragen goed heeft beantwoord. De rollen zijn dus eens omgekeerd voor de tv-man. Quizmaster wordt kandidaat.

Dick Maas is het type filmmaker waarvan er nog maar heel weinig in Nederland rondlopen, zonder enige pretentie maakt hij films die behoorlijk op de Amerikaanse leest zijn geschoeid en ook Quiz is geen uitzondering. Met Barry Atsma als Leo en Pierre Bokma als diens kwelgeest heeft hij in ieder geval een overtuigend stel hoofdrolspelers gecast. Oke, Bokma speelt Atsma wel volledig van het scherm, en heeft zichtbaar plezier in zijn rol als maniak, maar Atsma hoeft zich zeker niet te schamen.

Hoewel de film klein begint met het psychologisch geweld tussen de twee mannen wordt de film naar het einde toe steeds groter en gaat steeds verder over de top. Ik snap wat hij probeert te doen, maar het komt de kwaliteit en geloofwaardigheid van de derde akte niet bepaald ten goede. Naast goede ideeën was het budget voor goede acteurs blijkbaar ook op want het gros van de veredelde figuranten die zijn geupgrade naar sprekende rollen zijn werkelijk om te janken zo slecht. Ook de toon van Quiz is erg wisselvallig, van keihard geweld tot de oubollige slapstick van de onbeholpen Italiaanse restauranteigenaar. De film was goed op weg, maar sneuvelt met twee lekke banden voor de eindstreep.


"Naast goede ideeën was het budget voor goede acteurs blijkbaar ook op want het gros van de veredelde figuranten die zijn geupgrade naar sprekende rollen zijn werkelijk om te janken zo slecht."